Kategórie
Tosa-Ichi Aogami Super TAS-5 Gyuto - nôž šéfkuchára
Tosa-Ichi Aogami Super TAS-5 Gyuto - nôž šéfkuchára Tosa-Ichi Aogami Super TAS-5 Gyuto - nôž šéfkuchára Tosa-Ichi Aogami Super TAS-5 Gyuto - nôž šéfkuchára Tosa-Ichi Aogami Super TAS-5 Gyuto - nôž šéfkuchára Tosa-Ichi Aogami Super TAS-5 Gyuto - nôž šéfkuchára Tosa-Ichi Aogami Super TAS-5 Gyuto - nôž šéfkuchára

Tosa-Ichi Aogami Super TAS-5 Gyuto - nôž šéfkuchára

Dostupnosť: na sklade
Doprava zadarmo: Viac informácií
Zľava: 2 % zľava pri nákupe nad 200 €
Viac informácií o našom systéme bonusov
Rúčka: Drevená
Dĺžka čepele: 21cm
Typ čepele: Oceľová
Použitie: Univerzálne
Výrobca: Hokiyama

Univerzálny nôž Gyuto je nožom šéfkuchárov. 21cm čepeľ má jadro z ocele s vysokým obsahom ulíka Aogami Super. Tvrdosť 63 HRC. Záštita z byvolieho rohu. Osemhranná rúčka z magnólie. Možnosť dokúpenia tradičného puzdra saya M-313. Ostrie ošetrujte kaméliovým olejom.

Vyberte si variantu!
235,00 €s DPH
+ -

Štítky:

Detail produktu

Firma Hokiyama Cutlery z legendárnej oblasti Tosa oslávi v roku 2019 storočnicu svojej existencie. Súčasný majiteľ a vnuk zakladateľa Shinsuke Hokiyama sa na tento významný míľnik starostlivo pripravuje. Už niekoľko rokov vyvíja novú radu nožov zaradenú do línie príznačne nazvanej Tosa-Ichi.

Znalci japonských nožov vedia, že Tosa je starobylé označenie oblasti zaberajúcej južnú časť ostrova Šikoku. Je to miesto známe veľkým množstvom menších kováčskych dielní. Ak chcete zažiť atmosféru výroby nožov tradičným spôsobom, cesta do prefektúry Kochi Vás neminie. Odpoveď na otázku prečo je miestna výroba natoľko odlišná od iných oblastí ako napríklad Seki alebo Tsubame/Sanjo nie je vôbec zložitá. Pri ceste do Kochi si všimnete, že celá prefektúra je „dôkladne“ izolovaná od okolitého sveta. Z južnej časti je to Tichý oceán a z ostatných strán vysoké hory. Toto špecifikum zapríčinilo, že oblasť sa vyvíjala svojím spôsobom, bez vplyvov okolitého sveta. To čo sa mohlo v minulosti chápať ako nevýhoda je v súčasnosti exkluzivitou. Veď naraziť na kvalitné ručne kované nože s cenovkou, ktorá vás nezruinuje, nie je v dnešnej dobe vôbec jednoduché.

Hokiyama Cutlery spolupracuje na ostrove s takými majstrami akými sú Tsutomu Kajiwara alebo Takeo Murata. Nie je treba zdôrazňovať, že ide o absolútne pojmy svojho remesla nielen v oblasti Tosa, ale v celom Japonsku. Okrem finalizácie nožov od zmienených majstrov disponuje firma svojím vlastným vývojom a výrobou vrátane progresívnej „roll-forging“ technológie. O potenciáli firmy svedčí fakt, že stála pri zrode keramických čepelí firmy Kyocera, damascénskych nožov s ultra tvrdými jadrami z rýchlorezných nástrojových ocelí ako i revolučných karbidových čepelí.

Skupina nožov zoskupených pod názvom Tosa-Ichi patrí medzi tradičné kované nože. Čepele sú zhotovené buď známymi majstrami z oblasti Tosa, alebo priamo kováčmi firmy Hokiyama. Jadrá sú ukuté výlučne z osvedčených materiálov s vysokým obsahom uhlíka /Aogami/. O kvalite a výnimočnosti týchto nožov hovorí už samotný názov. Tosa-Ichi sa dá preložiť výrazom "Prvý z oblasti Tosa".

Nippon Knives uviedol ako jeden z prvých obchodov vôbec novú radu nožov Tosa-Ichi Shadow-Nashiji Kurouchi. Teraz prichádza ďalšia edícia z kategórie Tosaichi. Nože Tosa-Ichi Aogami Super majú hagane ukuté z tejto najvyššej rady "modrej" ocele. Hitachi Ao Blue Super je označenie pre dobre známu Aogami Super. Jej tvrdosť je nekompromisných 63 HRC. Naviac má veľmi priaznivý pomer medzi tvrdosťou a pevnosťou, čím prekonáva vlastnosti Aogami 1 a Aogami 2. Tak ako sme už zvyknutí pri čepeliach San Mai, jadro je zo strán chránené mäkšou oceľou. Áno, čítate správne. Ide o oceľ so zvýšenou odolnosťou voči korózii a nie klasické železo. To znamená, že na rozdiel od iných nožov vyrobených z tradičnej ocele s vysokým obsahom uhlíka, nemusíte ošetrovať celú čepeľ. Stačí potrieť olejom samotné ostrie. Čepeľ je leštená a nesie svoj názov v podobe vyrazených kanji znakov.

Svetlá rúčka, samozrejme v tvare osemhrana, je vyrobená z magnóliového dreva. Použiť na takýto nôž prstenec z plastu by bolo skutočné faux pas. Preto výrobca siahol po dnes nedostatkovom byvolom rohu. Nôž pôsobí veľmi decentne a svoju hodnotovú stránku nevystavuje zbytočne na obdiv. Veď nakoniec je určený pre odborníkov, ktorí okamžite pochopia, s kým majú tú česť.

©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

O výrobcovi

Hokiyama

Tosa je starobylý názov dnešnej prefektúry Koči, ktorá sa rozprestiera v južnej časti ostrova Šikoku. Sever prefektúry tvoria nehostinné hory, ktoré smerom na juh prechádzajú do úrodnej nížiny zaplnenej nespočetným množstvom ryžových polí. Tie sú chránené pred možnými vlnami tsunami zátarasami, vybudovanými na plážach Tichého oceánu. Znalci japonského kováčstva nenazvú túto oblasť inak ako Tosa.

Viac ako 800 rokov sa v Tose kuje prekladaná oceľ preslávená samurajskými mečmi. Dá sa povedať, že táto oblasť sa stala akýmsi "skanzenom" tradičnej kováčskej výroby. Nájdete tu roztrúsené malé dielničky, v ktorých jednotlivé rodinné generácie vytvárajú pre nás nepochopiteľné skvosty. Je skoro pravidlom, že v dielni pracuje otec so synom, aby bola zabezpečená kontinuita tradície. Vyrábajú sa tu všetky druhy čepelí od poľnohospodárskeho náradia po vzácne nože, no diametrálne odlišným spôsobom ako v oblastiach Seki, Sakai, alebo Tsubame/Sanjo. Tu sa nikdy nevyrábali nože určené na dekoráciu, ale odolné pracovné náradie. Preto sú nože z Tosy vyhľadávané znalcami po celom svete.

Od roku 1919 patrí firma Hokiyama Cutlery medzi priekopníkov zdokonaľovania tradičnej výroby kuchynských nožov. V zmysle hesla "dobré treba zachovať a pokiaľ sa dá, tak aj zdokonaliť" Shinsuke Hokiyama vytvoril v svojej firme 3 línie: tradičnú, praktickú a inovatívnu.

Tradičnú líniu /Tosa-Ichi/ tvoria ručne kované čepele od takých majstrov akým je Takeo Murata. Ide o vrstvenú oceľ, pričom jadro tvorí špičková vysokouhlíková oceľ typu shirogami alebo aogami. Na tie najlepšie kúsky je použitá Hitachi Blue Super. Najčastejšie sú čepele v neleštenej forme kurouchi. Nože si vyžadujú starostlivosť, keďže tento materiál nie je antikorózny. Praktická línia /Sakon/ je symbiózou tradičných výrobných postupov s modernými materiálmi a dizajnom. Okrem vysokouhlíkovej ocele je použitá i veľmi tvrdá prášková nástrojová oceľ a tiež damascénska oceľ. Dôraz je kladený na precízne spracované a ergonomicky vyladené rúčky. Inovatívna línia /Mugen/ je pýchou firmy Hokiyama Cuttlery. Adoptuje pokrok z iných oblastí do výroby svojich nožov. Ide hlavne o samoostriace sa nože SAKON+ s patentovou Vee-Tech technológiou prevzatou z leteckého a kozmického priemyslu.

Priateľské vzťahy s majiteľom firmy Hokiyama Cuttlery pánom Shinsuke Hokiyamom nám umožnili postupne Vám prinášať tie najzaujímavejšie nože z legendárnej oblasti Tosa.

©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

K tomuto produktu vám odporúčame

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2019, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info