Kategórie

Hokiyama 100th Anniversary model – Limited Edition

Jeden z najvýznamnejších producentov nožov na ostrove Shikoku, firma Hokiyama Cutlery, oslávil v roku 2019 sté výročie svojho založenia. Dopyt po nožoch z oblasti Tosa /terajšie Kochi/ je taký veľký, že ich výrobcovia majú naplnené kapacity viac ako rok dopredu. Tento, v poslednej dobe už typický jav sa podpísal i na tak dôležitom produkte akým je výročný nôž. Prišiel totiž s viac ako ročným sklzom.

100 rokov pôsobenia na trhu je úctyhodná doba a rovnaký je i nôž vyrobený pri tejto príležitosti. Shinsuke Hokiyama dlho tajil ako bude vyzerať, no insideri tušili, že pri jeho tvorbe osloví Takea Muratu. Veď kto iný by mal mať tú česť ak nie tento mág ručne kovaných čepelí. Spolu s Tsutomu Kajiwarom patrí medzi najuznávanejších kováčov oblasti Tosa.

Takeo Murata sa vyučil v dielni svojho uja Tokajiho. Tokaji patril do klanu výrobcov mečov, ktorý siaha niekoľko storočí dozadu. Po desiatich rokoch sa Takeo osamostatnil a otvoril si svoj vlastný ateliér. Jeho prirodzené nadanie v kombinácii s nesmiernou usilovnosťou z neho čoskoro vytvorili pojem. Traduje sa, že dokáže ukuť 100 tvarov čepelí tak ako nikto iný. Dokonale ovláda omotenuki – tradičný spôsob kutia. V dielni pracuje pri sliepňajúcej 40W žiarovke. Toto tlmené svetlo mu pomáha rozoznať odtiene rozžeraveného železa, ktoré definujú správne teplotné režimy fáz kutia. Pri práci mu pomáha manželka Mikiko, s ktorou vytvoril skvelý pracovný tím. 

Je čas pozrieť sa na BUHO – Hokiyama 100th Anniversary model, Limited Edition. Shinsuke Hokiyama sa rozhodol pre univerzálny japonský nôž Santoku v kombinácii tradičnej čepele a „západnej“ rúčky full tang. Čepeľ je samozrejme vrstvená. V tomto prípade je to klasický san mai teda tri vrstvy. Jadro je z Yasuki a to konkrétne Aogami 1. Tá je vďaka vysokému obsahu uhlíka a volfrámu veľmi tvrdá. 64 HRC zaručuje extrémnu výdrž ostria a mäkké železo po stranách slušný komfort brúsenia. Ručne kuté čepele ostávajú v ohni podstatne dlhšie čo spôsobuje horenie uhlíka. Čepeľ je preto čierna. Japonci ju nazývajú kurouchi. Obyčajne sa takáto čepeľ ďalej brúsi a leští až do zrkadlového efektu. Mnohí výrobcovia ju však nechajú v čiernej podobe. Nôž tak má nielen toľko žiadanú patinu, ale takáto úprava odoláva korózii o niečo viac ako leštený kov. 

S kurouchi čepeľami sa stretávame skoro výlučne pri wa bocho – japonský štýl noža half tang. Nože BUHO však majú robustnú konštrukciu full tang s kovanou záštitou zo zliatiny niklu a striebra. Zváranie antikorovej kostry rúčky s oceľou Aogami si vyžaduje náročnú technológiu. A práve takou disponuje Hokiyama Cutlery. Tento proces prebieha ešte pred samotným kutím. Návarky sa preto fixujú na surový trojvrstevný materiál, ktorý putuje majstrovi Muratovi. Po ukutí čepele sa nôž vracia späť na osadenie rúčky. Tá je z kvalitnej micarty v troch farbách /čierna, biela, oranžová/ a upevnená tromi nitmi. Posledný z nich je ten najdôležitejší. Okrem textu Since 1919-2019 100th Anniversary nesie aj poradové číslo noža. Zberatelia zbystrite pozornosť. Áno ide o limitovanú edíciu! Zrejme nebude ťažké uhádnuť počet nožov v edícii. Na každý rok jeden nôž. 

Nepremeškajte vzácnu príležitosť vlastniť jeden zo 100 ultimatívnych nožov.

©2020 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives,www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené.

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2021, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info