Kategórie

Homura Guren

Ako ste sa mohli dočítať na iných miestach nášho obchodu, Sakai Takayuki patrí medzi top výrobcov kuchynských nožov. Toto postavenie získal vďaka skvelým remeselníkom, ktorí predstavujú absolútnu špičku nielen v oblasti Sakai, ale v rámci celého Japonska. Prvé husle v tomto zohranom orchestri zastáva samozrejme kováč nasledovaný v tesnom slede brúsičom. Toto sú absolútne kľúčové posty, ktoré rozhodujú o úspechu či sklamaní. Sakai Takayuki má na oboch postoch absolútnych virtuózov. Však posúďte sami.

Itsuo Doi je treťou generáciou kováčskeho klanu. Pokračuje v práci svojho deda Kazua i otca Keijira. Jeho obľúbeným materiálom je „modrá“ oceľ Aogami od Hitachi Metals. Vidieť tohto majstra ako malý kúsok profilovanej ocele premení na čepeľ, je skutočným zážitkom. V jeho dielni nájdete i mladého kováča, ktorý vykonáva spočiatku menej náročné úkony, no Doi-san ho postupne vťahuje do deja a pripravuje si tak svojho nasledovníka.

Správne ukutá čepeľ je absolútnym základom. No chýba jej funkčnosť. Tú mu dodáva Mitsuo Yamatsuka. Každý chce ostrie práve od neho. A to je vážny problém. Tento úkon je komplikovanejší ako sa na prvý pohľad zdá. Toto je ten časový „lievik“ v celom výrobnom procese. Dodacie lehoty presahujúce jeden rok sú preto pochopiteľné. Yamatsuka-san si je toho vedomý a preto v jeho dielni pracujú i dvaja synovia a dcéra. Veď na koho je lepšie spoľahnutie ako na vlastnú krv?

Séria Homura je vyhradená pre tradične ručne kované čepele so symetrickým, obojstranne profilovaným ostrím. Autormi sú výhradne Doi-san a Yamatsuka-san, takže ide o to najlepšie z daného segmentu. San-Mai čepeľ je skutočne masívna a dostane vás svojou textúrou. Nie je to klasické Tsuchime na aké sme zvyknutí, ani jemné Nishiji. Je to pomerne komplikovaná textúra na prvý pohľad pripomínajúca kanji znaky. Hĺbka tohto „dezénu“ smerom k ostriu postupne klesá. Je to práca majstrovho kladiva, ktorý ju ponechal v úprave Kurouchi. Jej čerň prechádza cez matne sivé shinogi do lešteného hamona. Jadro je ukuté z Aogami 2. Razbou označenia majster nestráca čas. Je to práca jeho pomocníka. Na ľavej strane ručne vyrazil názov firmy a materiálu (Sakai Takayuki, Blue 2), na pravej osobný znak kováča a názov Homura, samozrejme v kanji znakoch. Yamatsuka-san vykúzlil majstrovské Hamaguri s priam neviditeľnou fazetkou. Napriek robustnosti čepele je jej ostrosť priam ukážková.

Táto séria Homura dostala prívlastok Guren. Je to výraz na pomenovanie červeného lotosu. Očividne kvôli farebnej podobnosti s dubovými rúčkami. Tie majú tvar osemhranu a opálenú spodnú časť. Zvýšila sa tak nielen estetická hodnota, ale i odolnosť voči vlhkosti. Absencia prstenca je v tomto prípade viac ako vítaná. Balenie zodpovedá celkovej koncepcii. Popri rôznych vkusne podaných informácii tu nájdete i malé origami. Opatrne ho rozložte a vnútri nájdete milý darček. Aký, to si necháme pre seba. 

Záverom len konštatovanie: vezmite tie najušľachtilejšie tradičné materiály, povolajte najväčšie mená v obore a nechajte im ručne vyrobiť kuchynský nôž = Homura Guren.

©2023 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené. 

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

Zobrazených 1-2 z celkovo 2 záznamov.
oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk