Kategórie

Sakon Shiraume

Firma Hokiyama Cutlery sídli na ostrove Shikoku v legendárnej oblasti Tosa /dnešná prefektúra Kochi/. Jej vplyv na výrobu nožov v tejto časti Japonska je markantný. Spolupracuje s miestnymi kováčmi, ktorým finalizuje ich výrobky a zároveň produkuje svoje nože, pri výrobe ktorých uplatňuje vlastné technologické postupy. Preto v širokej ponuke Hokiyama Cutlery nájdeme tradičné nože pod označením Tosaichi, nože pre bezstarostné praktické využitie Sakon a nože charakteristické najnovšími technológiami Mugen.

Na tomto mieste vám prinášame dva zaujímavé nože zo skupiny Sakon, teda praktické bezúdržbové nože. Čím sú zaujímavé? Typom, veľkosťou a zložením svojej čepele. Profesionáli v Japonsku používajú skoro výhradne čepele s jednostranným brusom. Dôvodov je hneď niekoľko. Sú ostrejšie, poskytujú väčšiu kontrolu nad rezom a jednoduchšie a rýchlejšie sa dajú naostriť. Je pravdou, že je potrebný určitý čas si na ne zvyknúť, no potom cestu k symetrickému ostriu už sotva budete hľadať. 

Takéto nože východného typu majú konštrukciu Ni-Mai. Ide o dve vrstvy, pričom pracovná je extrémne tvrdá, v drvivej väčšine z Yasuki a podporná je naopak z mäkkého železa. Keďže sa používajú tradičné osvedčené materiály, čepele majú sklon k oxidácii a vyžadujú si určitý režim údržby. Shinsuke Hokiyama však myslí i na tých, ktorí túžia po jednostrannom bruse, no kaméliový olej im veľa nehovorí. Preto obe vrstvy zhotovil z antikoróznej ocele. Tá pracovná je dobre známa AUS-8 z oceliarne Aichi. Je to v nožiarstve často sa vyskytujúca oceľ, hlavne pri nožoch zo strednej cenovej kategórie. 0,75% obsah uhlíka jej poskytuje výbornú oteruodolnosť a 14% chrómu odolnosť voči korózii. Bežne je tvrdená na veľmi slušných 58 HRC. Podporná vrstva je ukutá z mäkkej SUS-405. Výsledkom tejto osvedčenej kombinácie je komplexná a pritom bezúdržbová čepeľ. 

Očakávať v tejto triede prstenec z byvolieho rohu by bola akiste trúfalosť. Siahlo sa preto po tom dostupnejšom, vyrobenom zo živice. Ten oddeľuje čepeľ konštrukcie half tang od rúčky z dreva wenge. Jeho príjemná hnedá farba a zaujímavá textúra dokonale korešponduje s matnou čepeľou a vytára tak harmonizujúci celok. Pridajte decentnú shinogi line a ručne razené kanji znaky a predstava o japonskom noži je naplnená. 

Dostávame sa k ďalšej zaujímavosti týchto nožov. Je ňou tvar a dĺžka čepele, ktorá má zásadný vplyv na ich použitie. Tradičné nože s jednostranným brusom sú buď široké (Usuba), hrubé (Deba), alebo dlhé (Yanagiba). Všetky patria do rúk skúseným odborníkom. No našinec pre vstup do tohto sveta hľadá nejaký kompromis v podobe univerzálnosti. A práve ho na tomto mieste našiel. 

Vitajte vo vstupnej bráne do ríše jednostranných čepelí.

©2020 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené.

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

Zobrazených 1-2 z celkovo 2 záznamov.
oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info