BRÚSKY
Na ostrenie japonských kuchynských nožov sú najvhodnejšie japonské brúsne kamene. Nie vždy však situácia alebo čas nahráva tejto voľbe. Zavše sme nútení použiť alternatívne riešenie. A tu nastupujú nenahraditeľní pomocníci - brúsky a brúsne tyče.
Je dôležité si uvedomiť, že japonské ostrie má iné uhly ako to európske. Preto na ostrenie japonských čepelí používajte výhradne japonské brúsky. Brúsne kolieska v ich útrobách majú nastavený ten správny uhol.
Brúsky nožov sa zväčša vyrábajú v dvoch vyhotoveniach. Jedny používajú na lubrikáciu brúsnych koliesok vodu, druhé to zvládnu i bez nej. Brúsne segmenty majú zostavené tak, aby zvládli základné ostrenie, pri ktorom vytvárajú na ostrí tkz. mikropílku. Niektoré sú doplnené i diamantovým kotúčikom alebo brúsnym kameňom. Stačí si len vybrať.
Použitie brúsok je jednoduché. Vložíte čepeľ do určeného otvoru a pohybujete ňou oboma smermi. Výsledok Vás zaiste prekvapí. Tak či tak by ste však mali Vášmu nožu dopriať z času na čas kontakt s kvalitným brúsnym kameňom. Ostrie síce nebude také agresívne, no vydrží podstatne dlhšie.
Náš tip: odporúčame Vám vyhnúť sa elektrickým brúskam, pri ktorých nemáte pod kontrolou množstvo odobratého materiálu.
©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.
-
Náhradné kotúčiky do keramickej brúsky M-152Rna sklade24,00 €Keramická brúska TRISM FC-450na sklade29,00 €Kombinovaná brúska SHAPLE FC-462na sklade33,00 €
© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk