Masahiro BWH
Význam firmy Masahiro v priemysle reznej techniky je tak zásadný, že sme sa rozhodli venovať jej viac priestoru v našom obchode Nippon Knives. Po úspešnej šéfkuchárskej rade MBS-26, ktorou u nás Masahiro debutovalo a bestselleri Bunka MC-80, Vám postupne predstavíme ďalších zástupcov tejto značky z japonského Seki.
Snažíme sa, aby si v našej kolekcii prišli na svoje zástancovia rôznych druhov potravín a ich úprav. Či už ste vegán, vegetarián, milovník rýb a morských plodov, alebo si výdatný pokrm neviete predstaviť bez mäsa, ponúkneme vám ten správny nôž.
Zameriame sa teraz na tých, ktorí sa s mäsom „kamarátia“ vo veľkom. Mäsiari, či už profesionálni alebo amatérski, ale i poľovníci ocenia nože typu Gyuto, Sujihiki, alebo vykosťovacie nože. No niekedy na delenie väčších kusov mäsa lepšie poslúži „väčší kaliber“. A ten vám práve predstavíme.
Sekáčik na mäso Masahiro 14092 nie je žiadny drobček, ale riadny kus nástroja. Veď posúďte jeho technicko-taktické parametre. „Vyrástol“ na slušných 305mm, pričom čepeľ predstavuje viac ako polovicu celkovej dĺžky /157mm/. Jej šírka v najširšom bode je nezanedbateľných 115mm. Pokiaľ pri nožoch je ich nízka hmotnosť výhodou /v čom japonské nože excelujú/, sekáčik na mäso nesmie byť v žiadnom prípade ľahkou váhou. Svojimi 680g dodá kinetiku, ktorej neodolajú žiadne šľachy ani chrupavky. Pomáha k tomu samozrejme i japonské ostrie, s ktorým mimochodom i pri hrúbke čepele 4mm narežete hárok kancelárskeho papiera na úzke prúžky. Tí, ktorí aspoň trochu sledujú dianie v nožiarskom priemysle vedia, že Masahiro disponuje vlastnou oceľou. Je ňou dobre známa MBS-26 často označovaná ako Molybdenum-Vanadium Stainless Steel. Ako z názvu vyplýva, ide o antikoróznu oceľ /Cr 13-14%/ s prímesami vanádu 0,15%, molybdénu 0,30%, mangánu 0,60%, kremíka 0,60% a niklu 0,30%. O tom, že máme tú česť s vysokouhlíkovou nehrdzavejúcou oceľou svedčí jeho obsah na úrovni až 0,95%. MBS-26 takto dosahuje tvrdosť 59-60° HRC, s ktorou sa pri sekáčikoch na mäso stretávame len výnimočne. Vďaka spomenutým legátom je oceľ zároveň pevná.
Sekáčik má robustnú full tang konštrukciu, ktorá len podčiarkuje jeho určenie. Rukoväť z čierneho stabilizovaného dreva pakkawood sadne i do veľkej ruky. Je upevnená príkladne zapustenými nitmi, zvýrazňujúcimi odolnosť výrobku. Aby symetrické ostrie znieslo toho čo najviac, má tvar Hamaguri, je teda konvexné. 157mm rezná línia má mierny rádius, ktorý ešte viac spevňuje čepeľ. Tá má v hornej časti kruhový otvor slúžiaci na zavesenie sekáčika. Jej zaujímavý tvar je dotvorený názvom značky a označením ocele.
©2021 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené.
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.