Kategórie

Čo to vlastne držím v ruke?

Záujemca o kvalitný nôž surfujúci po internete a porovnávajúci parametre jednotlivých modelov to nemá vôbec jednoduché. Valia sa na neho pojmy ako aogami, shirogami, SPG, VG, SUS, SKD, pakka, stamina, micarta... Kto sa v tom má vyznať? No pri často nemalých investíciách sa však oplatí v týchto pojmoch orientovať. Poďme si preto niečo povedať o materiáli, ktorý sa často vyskytuje nielen na japonských nožoch – pakkawood.

Pakkawood, niekedy označované ako stamina alebo stabilizované drevo. Nachádzame ho na rukovätiach nožov a iného náradia. Pre svoje vlastnosti sa stal veľmi vyhľadávaným materiálom. Je estetický, pevný, odolný a dobre sa spracováva. V svojej podstate ide o vrstvené drevo. No v žiadnom prípade nehovoríme o lacnej preglejke a o lisovaných pilinách už tobôž nie. Základom pre výrobu pakkawood je zdravé kvalitné drevo. Vyberá sa podľa svojej textúry. Drevo sa nareže na tenké dyhy. Ich hrúbka je rôzna a závisí od typu dreva, alebo zvyklostí daného výrobcu. Dyhy sa môžu použiť v prírodnej farbe, alebo sa moria do rôznych odtieňov. Jednotlivé dyhy sa potrú prírodnou živicou a následne sa vrstvia. Pri vysokom tlaku a teplote vznikne sendvičový materiál. Pre nožiarsky priemysel sa pakkawood dodáva v štvorhranných tyčiach rôznych rozmerov. Tie si nožiari narežú na potrebnú dĺžku a opracovávajú na frézach. Finálne rúčky sa následne leštia.

Takže v prípade pakkawood držíme v ruke kvalitné drevo, ktoré na rozdiel od masívu nepracuje, t.z. nepraská a nekrúti sa.

©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk