Shirogami SB (Single Bevelled)
Na európskom kontinente sú v drvivej väčšine zastúpené nože západného typu. Spoznáte ich podľa typického tvaru nielen rúčky, ale i čepele. No najdôležitejší je tvar ostria. Tieto nože ho majú v tvare písmena "U". Pokiaľ ide o japonské nože západného typu, hovoríme o ostrí v tvare písmena "V". Východné tradičné nože sa odlišujú už na prvý pohľad. Drevené rúčky v tvare oválu, písmena "D" alebo osemhranu, prstence z byvolieho rohu, živice, prípadne stabilizovaného dreva pakka wood a atypicky vyzerajúce čepele.
No a samozrejme ostrie.To je zošikmené len z jednej časti, podobne ako je to u dlát. Nazývame ho jednostranný
brus. Japonskí kuchári používajú takmer výlučne nože s jednostranným brusom. Je tomu tak z viacerých dôvodov. Nôž je ostrejší ako ostrie v tvare "V". Brúsi sa pri uhloch 7-15 stupňov. Pri krájaní poskytuje lepšiu kontrolu. Vďaka svojej rovnej spodnej strane čepele je vhodnejší na horizontálne plátkovanie. No a pokiaľ potrebujete narezať zeleninu alebo mäso na skutočne tenké plátky, je jednostranný brus tým pravým riešením. Ďalšou výhodou je jednoduchšie brúsenie, keďže sa prakticky venujete len jednej strane. I tu, tak ako v živote platí, že všetko je otázkou zvyku a tréningu. Hlavne vertikálne rezy si môžu vyžiadať menší tréning, no cesty späť potom už niet.
Ideálnym materiálom na tieto čepele je už zmienená "biela oceľ" Shirogami nazývaná tiež Yasuki-Hagane White. Tá je vďaka vysokému obsahu uhlíka veľmi tvrdá /viac ako 61 HRC/, čo je základný predpoklad pre veľmi tenké ostrie. V opačnom prípade by ostrie s uhlom menším ako 15 stupňov vydržalo iba krátko. Prirodzenou vlastnosťou ocele Shirogami je jej náchylnosť na oxidáciu. Je preto potrebné čepeľ po použití opláchnuť vlažnou vodou, vytrieť dosucha a naniesť jemnú vrstvu kaméliového oleja respektíve oleja Hamono Abura z našej ponuky. Nôž treba nakoniec vložiť do papiera, v ktorom bol dodaný. Celá činnosť Vám nezaberie prakticky žiadny čas a nôž Vás poteší pri každom pohľade. Na oceľ Shirogami je z pravej strany prikutá mäkšia oceľ, ktorá umožňuje nielen ľahšie brúsenie, no dodáva nožu vyššiu odolnosť.
Vybrali sme pre Vás tie najpraktickejšie typy nožov s jednostranným brusom.
©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives,www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené.
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.
-
Usuba F-918 - zeleninový nôžna sklade150,00 €