YOSHIDA HAMONO
ZDP-189 je ultra tvrdá oceľ firmy Hitachi Metals. Bola vyvinutá v jej stredisku Yasugi Specialty Steel práškovou metalurgiou prioritne pre rezné nástroje. Má preto veľmi drobné karbidy uhlíka /micro carbids/, ktoré zabezpečujú čepeliam výbornú oteruvzdornosť. Nie je to nástrojová rýchlorezná oceľ /HSS/ ako napríklad SKD-11 alebo SRS-15, no vďaka 3% obsahu uhlíka dosahuje pri správnom spracovaní tvrdosť až 67 HRC! Takto vysoký podiel uhlíka si vyžaduje i riadny prísun chrómu, aby sa zamedzilo rýchlej oxidácii. 20% tohto prvku robí zo ZDP-189 oceľ so zvýšenou odolnosťou voči korózii. Preto nože nie je potrebné ošetrovať olejom. Okrem dvoch spomenutých prvkov je oceľ legovaná volfrámom, vanádom, molybdénom, mangánom a kremíkom. Za svoju ohromujúcu tvrdosť vďačí nielen chemickému zloženiu, ale aj kaleniu v kryokomorách tkz. sub-zero treating. Rozžeravený materiál sa prudko schladzuje pomocou tekutého dusíka na -196 stupňov Celzia. Práca s tak tvrdým materiálom je veľmi náročná a drahá. Vyžaduje si mnoho skúseností a špeciálne vybavenú dielňu. ZDP-189 používa napríklad japonský ikonický výrobca vreckových nožov Rockstead, alebo značka Miyabi, ktorá ju spracováva na tvrdosť 66 HRC. V oboch prípadoch však ide o strojovú výrobu a nie tradičné hizukuri. Yoshida Hamono síce čepele vyráža lisom, no vrstvy materiálu si pripravujú sami. Damascénske čepele vrstvia zo základných komponentov: ZDP-189, antikorózna oceľ a nikel. Táto práca si okrem ceny nárokuje i na čas a tak neprekvapia dodacie lehoty v trvaní viac ako rok. Extrémne tvrdé čepele si vyžadujú i správne zaobchádzanie. Určite nepatria do rúk začiatočníkom. Kosti a mrazené výrobky sú absolútnym tabu. Krájať sa odporúča iba na drevených doskách, v žiadnom prípade nie na tvrdých podkladoch. Odmenou však bude jemný rez, výdrž ostria a umelecká hodnota tohto ultimatívneho nástroja.
Nože Kyusakichi, ktoré vám prinášame z Yoshida Hamono sú označované ako Wa-Bocho, teda japonské nože. Tie sú charakteristické konštrukciou half tang, kde žeravý chvostík čepele je narážaný cez prstenec do rúčky. Aby boli nože čo najuniverzálnejšie, rúčky majú tvar osemhranu, ktorý je rovnako vhodný pre pravákov i ľavákov. Na tie sme si pri kvalitných nožoch už zvykli, no ich materiál je pre nás novinkou. Japonsko sa pripojilo k Washingtonskému dohovoru /CITES/ o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín. Znamená to, že exotické dreviny sa postupne nahrádzajú materiálmi, ktoré sú veľmi estetické, podstatne trvácnejšie a neohrozujú žiadne biotopy. Môžu byť vyrobené na báze živíc /Micarta/, akrylátov /Corian/, alebo dreva /Pakka, Kebony/.
Rúčky nožov Kyusakichi sú vyrobené okrem dreviny rosewood i z impregnovaného javora, ktorý je produktom nórskej firmy Kebony. Drevo javora sa napúšťa bio roztokom vznikajúcim pri výrobe cukru. Bunkové steny sa spevnia až o 50% a vzniká tvrdé a odolné drevo. Jeho tvrdosť 41HB výrazne presahuje aj tvrdosť teaku /34 HB/. Ide pritom o ekologické a zdraviu neškodné drevo. Svojou textúrou pripomína palisander. Časom mení farbu do strieborno-šedej, čím získava zaujímavú patinu. Tento proces je možné spomaliť olejovaním rúčky. Viac o tomto materiáli sa môžete dočítať tu.
©2020 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené.
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.
-
Ko Bocho KU-1na sklade65,00 €Ajikiri KU-2na sklade70,00 €Yanagi KU-5 - filetovací nôžna sklade80,00 €Funayuki KU-3na sklade80,00 €Nakiri KU-4 zeleninový nôžna sklade80,00 €Naši partneri
© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk