Yoshida Aogami
Yoshida Hamono z prefektúry Saga na ostrove Shikoku si nekompromisne vymedzil svoje miesto v panteóne výrobcov profesionálnych nožov. V jeho prospech hrá schopnosť pracovať s ultra tvrdými materiálmi ako i variabilita výrobných postupov. Z dielne Yoshida Hamono vychádzajú nože razené i ručne kované metódou koshiki tanren. Teraz vám predstavíme technologický prienik týchto dvoch postupov.
Ručne kované nože sa v porovnaní s tými razenými vyrábajú násobne dlhšie a obsahujú ohromné kvantum náročnej práce skúsených majstrov, ktorých je čoraz menej. To všetko rezultuje do výrazného previsu dopytu nad ponukou, čo predražuje i tak vôbec nie lacné výrobky. V Yoshida Hamono ale našli spôsob, ako ponúknuť zákazníkom nože z tradičných materiálov a vysokým podielom kováčskej práce. A to všetko v relatívne krátkych dodacích lehotách a za priaznivú cenu.
Základný tvar čepele sa vyrazí do formy za pomoci výkonného lisu. Oceľ v San Mai zložení obsahuje jadro z tradičnej Aogami 2. Takto sa získa relatívne „bezbolestne“ základný materiál, ktorý sa následne kuje do požadovaného profilu. Tento postup sa dá najlepšie pozorovať na chrbte čepele /mune/. Nasleduje ručné leštenie časti čepele a samozrejme brúsenie. Aj keď v rámci objektivity a serióznosti nemôžeme hovoriť o ručne kovaných nožoch, no ich výzor i výrobný postup majú k nim veľmi blízko.
Čepele sú vo verzii Kurouchi s leštenou časťou Shinogi. Ostrie je samozrejme konvexné, teda Hamaguri. Ľavá strana čepele nesie označenie Aogami, pravá názov Kyusakichi. Prstenec je vyrobený zo stabilizovaného dreva pakkawood. Rúčka z dreviny rosewood má profil písmena D.
©2024 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené.
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.