Kategórie

KEBONY

Žijeme v dobe, kedy i človek, ktorý nemá nadmieru vyvinuté ekologické cítenie tuší, že čosi nie je v poriadku. I napriek tvrdeniu mnohých arogantných politikov, že všetko je pod kontrolou, vidíme a predovšetkým cítime, že tomu tak určite nie je. Extrémne výkyvy počasia ako následok ľudských nezodpovedných aktivít, sú každým rokom intenzívnejšie. Suchá spôsobujú ničivé požiare, ktoré dokonávajú to, čo človek nestihol zničiť.

Dosť pesimistický úvod, áno, súhlasíme. No našťastie žijú medzi nami i takí ľudia, ktorí efektívne pracujú na zachovaní rovnováhy v prírode. Svedčí o tom napríklad Washingtonský dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín /CITES/. 

Teší nás, že mnohí naši dodávatelia rešpektujú túto medzinárodnú dohodu a začali prispôsobovať svoje produkty v zmysle jej pravidiel. Ako príklad môžeme uviesť výrobcu ikonických vreckových nožov značky MCUSTA. Rúčky z exotických drevín ako eben, cocobolo alebo palisander začal nahrádzať dulou, hrabom, alebo kompozitami pakkawood, Micarta a Corian. Ide skutočne o príklad vhodný nasledovania. Pritom rúčky nestratili nič zo svojej estetickej stránky o praktickosti ani nehovoriac. 

Ďalším skvelým príkladom je nórska firma Kebony. Vyvinula materiál, ktorý je prírodný a pritom udržateľný, ekologický a zdravotne nezávadný, pevný a vysoko estetický. Znie to neuveriteľne, však? Poďme sa preto naň pozrieť trochu bližšie. 

Hore popísané vlastnosti majú zväčša drahé exotické a žiaľ veľmi ohrozené dreviny ako už spomenutý eben, palisander, alebo cocobolo. Sú to veľmi husté dreviny a preto dosahujú vysoký stupeň tvrdosti. To je aj dôvod, prečo potrebujú na dosiahnutie ťažobného vzrastu viac ako 3 dekády. Naproti tomu bežné, rýchlo rastúce dreviny ako napríklad borovica, dosiahnu tento vzrast za jednu dekádu. Hustota borovice sa však v žiadnom prípade nedá porovnávať s uvedenými exotickými drevinami. Na to, aby získala podobné vlastnosti je potrebné ju patrične upraviť. Nórski vedci vedia ako na to. Zistili, že pokiaľ mäkké drevo správne naimpregnujú, získajú veľmi trvácny a pevný materiál. Začali pri vysokej teplote a tlaku napúšťať borovicové drevo bio roztokom. Je ním furfuryl alkohol získaný z biomasy. Ide teda o zelenú chémiu. Furfuryl alkohol rozšíri bunkové steny o 50% ich pôvodnej hrúbky. Drevo sa tak stáva veľmi pevným a jeho tvrdosť dosahuje 7160 N podľa metódy Janka. Pre porovnanie teak má tvrdosť 4740 N. Stále hovoríme o plnohodnotnom dreve, nie o drevo-plastovom kompozite. Je tu teda ideálny materiál. A ako to vyzerá s jeho udržateľnosťou a ekológiou? 

Dreviny používané na Kebony úpravu pochádzajú výlučne z fariem s FSC certifikáciou /Forest Stewardship Council/. Tento certifikát zaručuje, že pri ťažbe a spracovaní dreva sa dodržiavajú stanovené štandardy na jeho obnovu a udržateľnosť ako i dopad na životné prostredie a sociálny aspekt v danej oblasti. Impregnačnou látkou je vedľajší produkt pri spracovaní biomasy alebo výroby cukru. Je ekologický, ľudskému organizmu neškodný. Takto spracované drevo nie je toxické, môže prichádzať do kontaktu s potravinami a pri jeho likvidáciu nevznikajú škodlivé látky a samozrejme, je prirodzene rozložiteľný. Nie je teda prekvapujúce, že firma Kebony získala za tento produkt škandinávske ekologické ocenenie Nordic Swan Ecolabel. 

Okrem svojej pevnosti a tvrdosti má Kebony i ďalšie výhody. Je odolný voči plesni a dá sa dobre spracovávať. Je estetický a často pripomína palisander. Keďže ide o skutočné drevo, má jeho prirodzené vlastnosti. Pôsobením poveternostných vplyvov postupne mení farbu na strieborno-šedú. Pri nadmernom vystavovaní vlhkosti mierne zvyšuje svoj objem. 

Sme teda veľmi potešení, že Kebony si našiel cestu i do Nippon Knives. Nájdete ho na osemhranných rúčkach nožov z dielne majstrov z Yoshida Hamono. 

© 2020 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk