Detail produktu
Po úspechu nožov Tojiro Shirogami DB /obojstranný brus/ prinášame našim priaznivcom novú kolekciu nožov vyrobenú z tejto výnimočnej japonskej ocele s vysokým obsahom uhlíka a tvrdosťou cez 61 HRC. Tentokrát sme však siahli po ostrí, ktoré charakterizuje tradičné nože východného typu. Vysvetlíme Vám dôvody nášho rozhodnutia.
Na európskom kontinente sú v drvivej väčšine zastúpené nože západného typu. Spoznáte ich podľa typického tvaru nielen rúčky, ale i čepele. No najdôležitejší je typ ostria. Tieto nože ho majú v tvare písmena "U". Pokiaľ ide o japonské nože západného typu, hovoríme o ostrí v tvare písmena "V". Východné tradičné nože sa odlišujú už na prvý pohľad. Drevené rúčky v tvare oválu, písmena "D" alebo osemhranu, prstence z byvolieho rohu, živice, prípadne stabilizovaného dreva pakka wood a atypicky vyzerajúce čepele. No a samozrejme ostrie. To je zošikmené len z jednej časti, podobne ako je to u dlát. Nazývame ho jednostranný brus.
Japonskí kuchári používajú takmer výlučne nože s jednostranným brusom. Je tomu tak z viacerých dôvodov. Nôž je ostrejší ako ostrie v tvare "V". Brúsi sa pri uhloch 7-15 stupňov. Pri krájaní poskytuje lepšiu kontrolu. Vďaka svojej rovnej spodnej strane čepele je vhodnejší na horizontálne plátkovanie. No a pokiaľ potrebujete narezať zeleninu alebo mäso na skutočne tenké plátky, je jednostranný brus tým pravým riešením. Ďalšou výhodou je jednoduchšie brúsenie, keďže sa prakticky venujete len jednej strane. I tu, tak ako v živote platí, že všetko je otázkou zvyku a tréningu. Hlavne vertikálne rezy si môžu vyžiadať menší tréning, no cesty späť potom už niet.
Ideálnym materiálom na tieto čepele je už zmienená "biela oceľ" Shirogami nazývaná tiež Yasuki-Hagane White. Tá je vďaka vysokému obsahu uhlíka veľmi tvrdá /viac ako 61 HRC/, čo je základný predpoklad pre veľmi tenké ostrie. V opačnom prípade by ostrie s uhlom menším ako 15 stupňov vydržalo iba krátko. Prirodzenou vlastnosťou ocele Shirogami je jej náchylnosť na oxidáciu. Je preto potrebné čepeľ po použití opláchnuť vlažnou vodou, vytrieť dosucha a naniesť jemnú vrstvu kaméliového oleja respektíve oleja Hamono Abura z našej ponuky. Nôž treba nakoniec vložiť do papiera, v ktorom bol dodaný. Celá činnosť Vám nezaberie prakticky žiadny čas a nôž Vás poteší pri každom pohľade.
Na oceľ Shirogami 2 je z pravej strany prikutá mäkšia oceľ, ktorá umožňuje nielen ľahšie brúsenie, no dodáva nožu vyššiu odolnosť. Táto konštrukcia sa v Japonsku nazýva Ni-Mai.
Vybrali sme pre Vás tie najpraktickejšie typy nožov s jednostranným brusom.
©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.
O výrobcovi
Značku Tojiro sme pozorovali už niekoľko rokov. Našu pozornosť sme nesmerovali len na samotné kuchynské nože, ale i na históriu a zázemie firmy, šírku jej sortimentu a schopnosť opakovane dosahovať najvyššie kvalitatívne štandardy. Nakoniec po dlhšom vzájomnom spoznávaní sa, dostalo sa nám tej cti zastupovať značku Tojiro na Slovensku.
Je niekoľko oblastí v Japonsku preslávených koncentráciou výnimočných kováčov a brúsičov. Mestá ako Seki, Sakai, Takefu, Tsubame-Sanjo nie je potrebné predstavovať milovníkom ušľachtilých mečov a nožov. A práve v oblasti Tsubame-Sanjo v provincii Niigata sídli firma Tojiro.
Tojiro je známe predovšetkým dôsledným dodržiavaním osvedčených techník, ktoré sa odovzdávali z generácie na generáciu ešte z čias obdobia Eda. Povinnosťou každého zámožného feudála bolo stráviť určitý čas v hlavnom meste Edo. Bol to znak úcty k vládnucemu šogúnovi. Feudáli prinášali šogúnovi tie najkvalitnejšie produkty zo svojich oblastí. Preto každý z nich zamestnával na svojom panstve tých najlepších remeselníkov. Výnimkou samozrejme neboli ani kováči. Dnes predstavuje pre japonského výrobcu šogúna jeho zákazník. Tým je vysvetlená obrovská starostlivosť o kvalitu, ktorú venujú producenti svojím výrobkom.
Keďže samotné dodržiavanie tradícii v dnešnom konkurenčnom prostredí nestačí, Tojiro zavádza do svojej výroby nové pokrokové postupy a technológie. Stačí spomenúť DP metódu, pri ktorej dokáže výrobca zabrániť nežiaducej dekarbonizácii pri vyšších teplotách. Výsledkom sú veľmi tvrdé a odolné čepele kuchynských nožov rady DP. Možno smelo povedať, že Tojiro predstavuje číru symbiózu tradície a revolučných techník.
Nippon Knives vybral pre Vás to najzaujímavejšie z výrobného programu Tojiro a to nielen po kvalitatívnej ale aj cenovej stránky. Práve pomer ceny k úžitkovým vlastnostiam je veľmi silnou stránkou firmy Tojiro. Presvedčte sa sami a vstúpte do katalógu našich produktov.
©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.