Detail produktu
Na ostrenie japonských nožov sú najvhodnejšie japonské brúsne kamene. Nie vždy však situácia alebo čas nahráva tejto voľbe. Zavše sme nútení použiť alternatívne riešenie. A tu nastupujú nenahraditeľní pomocníci - brúsky a brúsne tyče.
Je dôležité si uvedomiť, že japonské ostrie má iné uhly ako to európske. Preto na ostrenie japonských čepelí používajte výhradne japonské brúsky. Brúsne kolieska v ich útrobách majú nastavený ten správny uhol. Brúsky nožov sa zväčša vyrábajú v dvoch vyhotoveniach. Jedny používajú na lubrikáciu brúsnych koliesok vodu, druhé to zvládnu i bez nej. Brúsne segmenty majú zostavené tak, aby zvládli základné ostrenie pri ktorom vytvárajú na ostrí tkz. mikropílku. Niektoré sú doplnené i diamantovým kotúčikom alebo brúsnym kameňom. Stačí si len vybrať. Použitie brúsok je jednoduché. Vložíte čepeľ do určeného otvoru a pohybujete ňou oboma smermi. Výsledok Vás zaiste prekvapí. Tak či tak by ste však mali Vášmu nožu dopriať z času na čas kontakt s kvalitným brúsnym kameňom. Ostrie síce nebude také agresívne, no vydrží podstatne dlhšie.
Náš tip: odporúčame Vám vyhnúť sa elektrickým brúskam, pri ktorých nemáte pod kontrolou množstvo odobratého materiálu.
©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.
O výrobcovi
Značka KASUMI patrí firme Sumikama Cutlery Mfg. Pvt.Ltd. Jej súčasný majiteľ predstavuje tretiu generáciu tohto nožiarskeho rodu. Pán Katsumi Sumikava našiel pre svoje nože veľmi priliehavé meno – KASUMI. Nielen preto, že sa podobá na jeho meno, ale hlavne preto, že ich damascénske čepele pripomínajú obrysy hôr pod hmlistou oblohou. V japonskej kultúre sa často stretávate s názvami, ktoré sú priamym odkazom na konkrétne predmety alebo javy. A toto je jeden z príkladov.
Firma Sumikama Cutlery sídli v provincii Gifu v meste Seki. Je to významné stredisko japonského nožiarstva, akási obdoba nemeckého Solingenu alebo anglického Sheffeldu. Pravdaže s bohatšou históriou. Prvý kováči sa tu začali usadzovať už koncom 13. storočia. Lákadlom boli zásoby rašeliny, bohatý železorudný piesok, čerstvá voda a blízkosť dôležitých riek. Tieto ideálne podmienky spôsobili, že medzi rokmi 1300 až 1500 pracovalo v Seki viac ako 300 kováčskych dielní. Kvalita mečov zo Seki si čoskoro získala neotrasiteľnú pozíciu a tie najlepšie katany samurajských bojovníkov pochádzali spravidla z tejto oblasti.
Dnes na produkciu kuchynských nožov značky KASUMI dozerá sám majster Kanefusa Fujiwara, člen 25.generácie klanu, presláveného výrobou mečov katana. Hrdý názov oblasti nájdete na každej čepeli značky KASUMI.
©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.