Kategórie
Edogata Nakiri 1186 - zeleninový nôž
Edogata Nakiri 1186 - zeleninový nôž Edogata Nakiri 1186 - zeleninový nôž Edogata Nakiri 1186 - zeleninový nôž Edogata Nakiri 1186 - zeleninový nôž Edogata Nakiri 1186 - zeleninový nôž Edogata Nakiri 1186 - zeleninový nôž Edogata Nakiri 1186 - zeleninový nôž Edogata Nakiri 1186 - zeleninový nôž Edogata Nakiri 1186 - zeleninový nôž

Edogata Nakiri 1186 - zeleninový nôž

Dostupnosť: Stav skladu: na dopyt
Doprava zadarmo: Viac informácií
Zľava: 2 % zľava pri nákupe nad 200 €
Viac informácií o našom systéme bonusov
Rúčka: Drevená
Dĺžka čepele: 18cm
Typ čepele: Oceľová
Použitie: Zelenina
Hmotnosť: 244,00 g
Výrobca: Sakai Takayuki

Ručne kovaný zeleninový nôž používaný v oblasti Tokia. Trojvrstvová čepeľ s jadrom z Aogami 2. Osemhranná dubová rúčka. Symetrické ostrie. Čepeľ ošetrujte olejom na čepele. Na tento tovar sa nevzťahuje systém zliav.

Vyberte si variantu!
340,00 €s DPH

Detail produktu

Ako ste sa mohli dočítať na iných miestach nášho obchodu, Sakai Takayuki patrí medzi top výrobcov kuchynských nožov. Toto postavenie získal vďaka skvelým remeselníkom, ktorí predstavujú absolútnu špičku nielen v oblasti Sakai, ale v rámci celého Japonska. Prvé husle v tomto zohranom orchestri zastáva samozrejme kováč nasledovaný v tesnom slede brúsičom. Toto sú absolútne kľúčové posty, ktoré rozhodujú o úspechu či sklamaní. Sakai Takayuki má na oboch postoch absolútnych virtuózov. Však posúďte sami.

Itsuo Doi je treťou generáciou kováčskeho klanu. Pokračuje v práci svojho deda Kazua i otca Keijira. Jeho obľúbeným materiálom je „modrá“ oceľ Aogami od Hitachi Metals. Vidieť tohto majstra ako malý kúsok profilovanej ocele premení na čepeľ, je skutočným zážitkom. V jeho dielni nájdete i mladého kováča, ktorý vykonáva spočiatku menej náročné úkony, no Doi-san ho postupne vťahuje do deja a pripravuje si tak svojho nasledovníka.

Správne ukutá čepeľ je absolútnym základom. No chýba jej funkčnosť. Tú mu dodáva Mitsuo Yamatsuka. Každý chce ostrie práve od neho. A to je vážny problém. Tento úkon je komplikovanejší ako sa na prvý pohľad zdá. Tu preto vzniká najmarkantnejší časový „lievik“ v celom výrobnom procese. Dodacie lehoty presahujúce jeden rok sú preto pochopiteľné. Yamatsuka-san si je toho vedomý a preto v jeho dielni pracujú i dvaja synovia a dcéra. Veď na koho je lepšie spoľahnutie ako na vlastnú krv?

Séria Homura je vyhradená pre tradične ručne kované čepele so symetrickým, obojstranne profilovaným ostrím. Autormi sú výhradne Doi-san a Yamatsuka-san, takže ide o to najlepšie z daného segmentu. San-Mai čepeľ je skutočne masívna a dostane vás svojou textúrou. Nie je to klasické Tsuchime na aké sme zvyknutí, ani jemné Nishiji. Je to pomerne komplikovaná textúra na prvý pohľad pripomínajúca povaľujúce sa kanji znaky. Hĺbka tohto „dezénu“ smerom k ostriu postupne klesá. Je to práca majstrovho kladiva, ktorý ju ponechal v úprave Kurouchi. Jej čerň prechádza cez matne sivé shinogi do lešteného hamona. Jadro je ukuté z Aogami 2. Razbou označenia majster nestráca čas. Je to práca jeho pomocníka. Na ľavej strane ručne vyrazil názov firmy a materiálu (Sakai Takayuki, Blue 2), na pravej osobný znak kováča a názov Homura, samozrejme všetko v kanji znakoch. Yamatsuka-san vykúzlil majstrovské Hamaguri s priam neviditeľnou fazetkou. Napriek robustnosti čepele je jej ostrosť priam ukážková.

Táto séria Homura dostala prívlastok Guren. Je to výraz na pomenovanie pre červený lotosový kvet. Očividne kvôli farebnej podobnosti s dubovými rúčkami. Tie majú tvar osemhranu a opálenú spodnú časť. Zvýšila sa tak nielen estetická hodnota, ale i odolnosť voči vlhkosti. Absencia prstenca je v tomto prípade viac ako vítaná. Balenie zodpovedá celkovej koncepcii. Popri rôznych vkusne podaných informáciách tu nájdete i malé origami. Opatrne ho rozložte a vnútri nájdete milý darček. Aký, to si necháme pre seba.

Záverom len konštatovanie: vezmite tie najušľachtilejšie tradičné materiály, povolajte najväčšie mená v obore a nechajte im ručne vyrobiť kuchynský nôž = Homura Guren.

©2023 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené.

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

O výrobcovi

Sakai Takayuki

Meč – symbol starovekého Japonska. Nie je náhoda, že tvorí jednu z cisárskych insígnií. Je to meč Kusanagi a aj jeho jadro bolo vytvorené násobným prekladaním a kutím tej najkvalitnejšej ocele. Tento osvedčený spôsob výroby tvrdého a húževnatého materiálu sa vďaka mnohým generáciám talentovaných remeselníkov uchoval dodnes. Vznikli tak nože, ktoré nemajú vo svete paralelu.

Sakai, alebo tiež mesto nožov, tvorí dnes západné predmestie Osaky. Mesto zaznamenalo najväčší rozvoj v 16. storočí, kedy patrilo medzi najrušnejšie obchodné centrá. Stretávali sa tu najnovšie technológie z celého sveta ako i rôzne kultúry. To napomáhalo rozvoju kováčskych techník, ktoré už vtedy dosahovalo vysokú úroveň vďaka výrobe tradičných mečov. Portugalci priviezli do oblasti prvé pušky a sakaiskí kováči zmenili výrobný program. No keďže bolo obdobie mieru, vyrábali predovšetkým dekoračné pušky. S rozmachom tabaku prešli plynulo na výrobu nožov na rezanie tabaku, ale mechanizácia jeho spracovania mala za dôsledok ďalšiu výrobnú zmenu. Kováči sa začali špecializovať na výrobu kuchynských nožov. Tú ovplyvnila i blízkosť iného významného mesta - Kjóta. To je charakteristické svojím kulinárskym umením a príprava jednotlivých pokrmov si vyžaduje špeciálne nože. Dnes prevažná časť japonských šéfkuchárov používa nože vyrobené v meste Sakai.

Sakai má v porovnaní so Seki o niečo kratšiu históriu, no v dnešnej dobe je ich význam zrovnateľný. Rozdiel je hlavne vo výrobnom programe. V Seki prevláda výroba japonských nožov západného typu so silným akcentom na vývoz. Výrobcovia v Sakai sa zase špecializujú hlavne na tradičné nože východného typu. Ich klientelu tvoria hlavne japonskí profesionálny kuchári.

Pán Takayuki sa preslávil tým, že v roku 1946 skonsolidoval sakaiských kováčov. Poskytol im výrobné priestory a nástroje a tak založil značku Sakai Takayuki. V súčasnosti sa o ňu stará 3. generácia tejto rodiny. Nositeľom značky je firma Aoki Hamono, ktorá v roku 2006 získala prestížne ocenenie Sakai Wazashu udeľovanú za zručnosť miestnych výrobcov.

Potenciál firmy Aoki Hamono spočíva v kľúčových personálnych pozíciách, ktorými sú kováč a brúsič. Pracujú tu majstri s vysokými oceneniami a s praxou presahujúcou v niektorých prípadoch 50 rokov.

Keijiro Doi - kováč

Vo veku 19 rokov nastúpil v dielni na miesto svojho otca, významného kováča. V roku 1987 bol certifikovaný Ministerstvom medzinárodného obchodu a priemyslu ako Blacksmith Master. V roku 1997 získal ocenenie Green Paulownia Leaves.

Yukinori Oda – brúsič

Je nositeľom rádu Sacred Treasure, Silver Rays. Už vo veku 20 rokov sa stal majstrom. Drží sa svojho hesla: „Ostrosť dobrého noža predstavuje 100%. Úlohou brúsiča je však zvýšiť ju na 120%.“

Suogo Yamatsuka – kováč

Neustále posúva hranice dokonalosti. Špecializuje sa na antikoróznu oceľ Gingami 3.

Hirotsugu Tosa – brúsič

Narodil sa v roku 1948 a ako 18 ročný sa vyučil za brúsiča. V roku 1991 dosiahol titul Sharpener Master. V práci nepozná kompromisy, pretože neustále myslí na používateľov jeho nožov.

Itso Doi – kováč

Syn majstra Keijira. Predstavuje tretiu generáciu klanu. Má najlepšie predpoklady zachovať toto majstrovstvo pre ďalšie generácie.

Mitsuo Yamatsuka – brúsič

V roku 1999 získal certifikát Japanese Traditional Craftmanship. Je zárukou, že tradične ukutý nôž získa „sakaiskú“ ostrosť.

Vzhľadom na ručnú výrobu a obrovský záujem zo strany profesionálov o nože z oblasti Sakai je pomerne ťažké získať aspoň niekoľko kúskov. Naše úsilie a trpezlivosť nám nakoniec priniesli tú česť, zoznámiť vás s výrobkami, v ktorých pobýva duša ich zhotoviteľov. Vitajte v Sakai!

Video z dielne

©2019 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené.

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

K tomuto produktu vám odporúčame

Podobné produkty

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk