Kategórie
Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612
Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612 Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612

Buho - Hokiyama 100th Anniversary model - Limited Edition, Santoku132612

Dostupnosť: Stav skladu: na dopyt
Doprava zadarmo: Viac informácií
Zľava: 2 % zľava pri nákupe nad 200 €
Viac informácií o našom systéme bonusov
Rúčka: Živicová
Dĺžka čepele: 18cm
Typ čepele: Oceľová
Použitie: Mäso, ryby, zelenina
Hmotnosť: 179,00 g
Výrobca: Hokiyama

Nôž špeciálne vyrobený na oslavu 100. výročia založenia firmy. Limitovaná edícia 100ks. Ručne kutá kurouchi čepeľ s jadrom z Aogami 1. Konštrukcia full tang. Záštita zo zliatiny niklu a striebra. Rúčka z micarty.

Vyberte si variantu!
330,00 €s DPH

Detail produktu

Jeden z najvýznamnejších producentov nožov na ostrove Shikoku, firma Hokiyama Cutlery, oslávil v roku 2019 sté výročie svojho založenia. Dopyt po nožoch z oblasti Tosa /terajšie Kochi/ je taký veľký, že ich výrobcovia majú naplnené kapacity viac ako rok dopredu. Tento, v poslednej dobe už typický jav sa podpísal i na tak dôležitom produkte akým je výročný nôž. Prišiel totiž s viac ako ročným sklzom.

100 rokov pôsobenia na trhu je úctyhodná doba a rovnaký je i nôž vyrobený pri tejto príležitosti. Shinsuke Hokiyama dlho tajil ako bude vyzerať, no insideri tušili, že pri jeho tvorbe osloví Takea Muratu. Veď kto iný by mal mať tú česť ak nie tento mág ručne kovaných čepelí. Spolu s Tsutomu Kajiwarom patrí medzi najuznávanejších kováčov oblasti Tosa.

Takeo Murata sa vyučil v dielni svojho uja Tokajiho. Tokaji patril do klanu výrobcov mečov, ktorý siaha niekoľko storočí dozadu. Po desiatich rokoch sa Takeo osamostatnil a otvoril si svoj vlastný ateliér. Jeho prirodzené nadanie v kombinácii s nesmiernou usilovnosťou z neho čoskoro vytvorili pojem. Traduje sa, že dokáže ukuť 100 tvarov čepelí tak ako nikto iný. Dokonale ovláda omotenuki – tradičný spôsob kutia. V dielni pracuje pri sliepňajúcej 40W žiarovke. Toto tlmené svetlo mu pomáha rozoznať odtiene rozžeraveného železa, ktoré definujú správne teplotné režimy fáz kutia. Pri práci mu pomáha manželka Mikiko, s ktorou vytvoril skvelý pracovný tím.

Je čas pozrieť sa na BUHO – Hokiyama 100th Anniversary model, Limited edition. Shinsuke Hokiyama sa rozhodol pre univerzálny japonský nôž Santoku v kombinácii tradičnej čepele a „západnej“ rúčky full tang. Čepeľ je samozrejme vrstvená. V tomto prípade je to klasický san mai teda tri vrstvy. Jadro je z Yasuki a to konkrétne Aogami 1. Tá je vďaka vysokému obsahu uhlíka a volfrámu veľmi tvrdá. 64 HRC zaručuje extrémnu výdrž ostria a mäkké železo po stranách slušný komfort brúsenia. Ručne kuté čepele ostávajú v ohni podstatne dlhšie čo spôsobuje horenie uhlíka. Čepeľ je preto čierna. Japonci ju nazývajú kurouchi. Obyčajne sa takáto čepeľ ďalej brúsi a leští až do zrkadlového efektu. Mnohí výrobcovia ju však nechajú v čiernej podobe. Nôž tak má nielen toľko žiadanú patinu, ale takáto úprava odoláva korózii o niečo viac ako leštený kov.

S kurouchi čepeľami sa stretávame skoro výlučne pri wa bocho – japonský štýl noža half tang. Nože BUHO však majú robustnú konštrukciu full tang s kovanou záštitou zo zliatiny niklu a striebra. Zváranie antikorovej kostry rúčky s oceľou Aogami si vyžaduje náročnú technológiu. A práve takou disponuje Hokiyama Cutlery. Tento proces prebieha ešte pred samotným kutím. Návarky sa preto fixujú na surový trojvrstevný materiál, ktorý putuje majstrovi Muratovi. Po ukutí čepele sa nôž vracia späť na osadenie rúčky. Tá je z kvalitnej micarty v troch farbách /čierna, biela, oranžová/ a upevnená tromi nitmi. Posledný z nich je ten najdôležitejší. Okrem textu Since 1919-2019 100th Anniversary nesie aj poradové číslo noža. Zberatelia zbystrite pozornosť. Áno ide o limitovanú edíciu! Zrejme nebude ťažké uhádnuť počet nožov v edícii. Na každý rok jeden nôž.

Nepremeškajte vzácnu príležitosť vlastniť jeden zo 100 ultimatívnych nožov.

©2020 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives,www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené.

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

O výrobcovi

Hokiyama

Tosa je starobylý názov dnešnej prefektúry Koči, ktorá sa rozprestiera v južnej časti ostrova Šikoku. Sever prefektúry tvoria nehostinné hory, ktoré smerom na juh prechádzajú do úrodnej nížiny zaplnenej nespočetným množstvom ryžových polí. Tie sú chránené pred možnými vlnami tsunami zátarasami, vybudovanými na plážach Tichého oceánu. Znalci japonského kováčstva nenazvú túto oblasť inak ako Tosa.

Viac ako 800 rokov sa v Tose kuje prekladaná oceľ preslávená samurajskými mečmi. Dá sa povedať, že táto oblasť sa stala akýmsi "skanzenom" tradičnej kováčskej výroby. Nájdete tu roztrúsené malé dielničky, v ktorých jednotlivé rodinné generácie vytvárajú pre nás nepochopiteľné skvosty. Je skoro pravidlom, že v dielni pracuje otec so synom, aby bola zabezpečená kontinuita tradície. Vyrábajú sa tu všetky druhy čepelí od poľnohospodárskeho náradia po vzácne nože, no diametrálne odlišným spôsobom ako v oblastiach Seki, Sakai, alebo Tsubame/Sanjo. Tu sa nikdy nevyrábali nože určené na dekoráciu, ale odolné pracovné náradie. Preto sú nože z Tosy vyhľadávané znalcami po celom svete.

Od roku 1919 patrí firma Hokiyama Cutlery medzi priekopníkov zdokonaľovania tradičnej výroby kuchynských nožov. V zmysle hesla "dobré treba zachovať a pokiaľ sa dá, tak aj zdokonaliť" Shinsuke Hokiyama vytvoril v svojej firme 3 línie: tradičnú, praktickú a inovatívnu.

Tradičnú líniu /Tosa-Ichi/ tvoria ručne kované čepele od takých majstrov akým je Takeo Murata. Ide o vrstvenú oceľ, pričom jadro tvorí špičková vysokouhlíková oceľ typu shirogami alebo aogami. Na tie najlepšie kúsky je použitá Hitachi Blue Super. Najčastejšie sú čepele v neleštenej forme kurouchi. Nože si vyžadujú starostlivosť, keďže tento materiál nie je antikorózny. Praktická línia /Sakon/ je symbiózou tradičných výrobných postupov s modernými materiálmi a dizajnom. Okrem vysokouhlíkovej ocele je použitá i veľmi tvrdá prášková nástrojová oceľ a tiež damascénska oceľ. Dôraz je kladený na precízne spracované a ergonomicky vyladené rúčky. Inovatívna línia /Mugen/ je pýchou firmy Hokiyama Cuttlery. Adoptuje pokrok z iných oblastí do výroby svojich nožov. Ide hlavne o samoostriace sa nože SAKON+ s patentovou Vee-Tech technológiou prevzatou z leteckého a kozmického priemyslu.

Priateľské vzťahy s majiteľom firmy Hokiyama Cuttlery pánom Shinsuke Hokiyamom nám umožnili postupne Vám prinášať tie najzaujímavejšie nože z legendárnej oblasti Tosa.

©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2021, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info