Detail produktu
Kurouchi je výraz, ktorým Japonci označujú čierne neleštené čepele. Pre svoj vzhľad pripomínajúci dobové náradie si toto vyhotovenie našlo veľa súčasných fanúšikov. Leštenie kováčskych výrobkov nebolo kedysi bežné. Bola to nadpráca, ktorá nemala z funkčného hľadiska veľký prínos, naopak, robila výrobok zbytočne drahým. Inak to bolo pri mečoch, kde ich výzor korešpondoval so statusom svojho nositeľa.
Jadro čepele je ukuté z nesmierne tvrdej ocele ZDP-189 z produkcie Hitachi Metals. Oceľ sa kuje pokiaľ nedosiahne optimálne štádium. To spozná len skúsený kováč. Následne sa kalí metódou sub-zero treatment. Výsledkom je tvrdosť neuveriteľných 67 HRC. Po stranách sa prikuje jedna vrstva mäkšej ocele čím vznikne tradičná San Mai čepeľ. Ostrie, tak ako sa patrí, je typu hamaguri. Na čepeli je vyrazený alebo alternatívne laserom vytlačený nápis v kanji znakoch, ktorý predstavuje názov KYUSAKICHI a druh ocele ZDP-189.
Osemhranná rúčka je vyrobená z dreviny rosewood alebo z javora, ktorý je impregnovaný bio roztokom. Táto patentovaná technológia nórskej firmy Kebony vytvára z bežne dostupných drevín tvrdé materiály na úrovni exotického teaku. Svojou textúrou a farbou pripomína palisander. Prstenec je vyrobený zo stabilizovaného dreva pakkawood.
Viac o značke Kyusakichi sa môžete dozvedieť tu.
©2020 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk,všetky práva vyhradené.
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.
O výrobcovi
Tentokrát zavítame na najjužnejší z japonských hlavných ostrovov – ostrov Kyushu. Podobne ako na priľahlom Shikoku aj tu sa striedajú hory s obrovským množstvom malých polí. Veľká časť ostrova má agrárny charakter a preto tu kováči vždy zohrávali dôležitú úlohu. Takzvaní „field blacksmiths“ vyrábajú nástroje pre miestnych roľníkov, rybárov a lesníkov už mnoho generácií.
Nie inak to bolo aj so Seiji Yoshidom, zakladateľom firmy Yoshida Hamono. Pred tým, ako v roku 1946 položil v prefektúre Saga základný kameň svojej firmy, vyučil sa za kováča u miestnych majstrov. Tí ho zasvätili do tajomstiev výroby pravých japonských mečov. Odvtedy sa toto umenie vo firme starostlivo uchováva už niekoľko generácií.
Japonci majú mnoho vlastností, ktoré by mohli byť pre nás inšpiráciou. Jednou z nich je i striedmosť. Japonec sa nezvykne zbaviť výrobku, kým mu dobre slúži. Preto sa oňho stará s príslovečnou dôkladnosťou. Na oplátku získa dobrý pocit pri jeho bezproblémovom a príjemnom používaní. To je i krédo firmy Yoshida Hamono. Svoje nože vyrába z najlepších materiálov spôsobom, aby každodenne prinášali potešenie svojmu užívateľovi a to po neobmedzenú dobu.
I keď ide o rodinnú, nie veľkú firmu, Yoshida Hamono zabezpečuje kompletnú výrobu. Z Yasugi Specialty Steels /YSS/ nakupuje unikátnu oceľ, ktorú následne spracováva tradičnými postupmi. I samotné rúčky sa finalizujú priamo vo firme.
Možno sa spýtate, prečo sme si vybrali výrobcu z prefektúry Saga, ktorá nepatrí medzi vyhlásené strediská japonského kováčstva. Odpoveď je jednoduchá. Je len málo výrobcov, ktorí dokážu vyrobiť pravé uchihamono z ocele ZDP-189. A Yoshida Hamono je jednou z nich.
©2020 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené. Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.