Detail produktu
Urushi alebo Japanese lacquer je veľmi populárna technika v japonskom umení. Ide o dekoráciu predmetov za pomoci prírodnej živice zo stromu Urushi. Tak ako mnoho iných vplyvov i tento pochádza z Číny. Rozkvet Urushi v Japonsku začal v období Heian.
Urushi je najtrvácnejší netoxický prírodný lak. Nie je preto prekvapením, že si našiel cestu i na tak exponované miesto akým sú rúčky kuchynských nožov. Výrobca zveril svoje osemhranné rúčky z odolného dubového dreva majstrom Urushi, ktorí na ne naniesli čierny lak so zlatými bodmi. Takúto dekoráciu nazvali kokushin (postupujúca čerň). Je na fantázii každého, čo si pod týmto pojmom predstaví. Nám rúčky pripomínajú rozhranie medzi dňom a nocou. Dekorácia Urushi opticky nahrádza absentujúci prstenec a musíme podotknúť, že táto minimalistická konštrukcia je dizajnovo veľmi čistá.
No tento nôž nie je len o rúčke. I keď je výnimočná, čepeľ za ňou určite nezaostáva. Jej jadro je z osvedčenej kobaltovej VG10 tvrdenej na 61 HRC. Po stranách je robí spoločnosť 16 a 16 vrstiev prekladanej antikoróznej ocele. Damascénsky vzor je dotvorený tepaním vrchnej časti čepele. Nechýba označenie výrobcu tradičnými kanji znakmi ako i nápisy v latinke Damascus VG-10 TAKAYUKI made in Japan. Ostrie je symetrické typu Hamaguri s výrazným hamonom.
©2022 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené.
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.
O výrobcovi
Meč – symbol starovekého Japonska. Nie je náhoda, že tvorí jednu z cisárskych insígnií. Je to meč Kusanagi a aj jeho jadro bolo vytvorené násobným prekladaním a kutím tej najkvalitnejšej ocele. Tento osvedčený spôsob výroby tvrdého a húževnatého materiálu sa vďaka mnohým generáciám talentovaných remeselníkov uchoval dodnes. Vznikli tak nože, ktoré nemajú vo svete paralelu.
Sakai, alebo tiež mesto nožov, tvorí dnes západné predmestie Osaky. Mesto zaznamenalo najväčší rozvoj v 16. storočí, kedy patrilo medzi najrušnejšie obchodné centrá. Stretávali sa tu najnovšie technológie z celého sveta ako i rôzne kultúry. To napomáhalo rozvoju kováčskych techník, ktoré už vtedy dosahovalo vysokú úroveň vďaka výrobe tradičných mečov. Portugalci priviezli do oblasti prvé pušky a sakaiskí kováči zmenili výrobný program. No keďže bolo obdobie mieru, vyrábali predovšetkým dekoračné pušky. S rozmachom tabaku prešli plynulo na výrobu nožov na rezanie tabaku, ale mechanizácia jeho spracovania mala za dôsledok ďalšiu výrobnú zmenu. Kováči sa začali špecializovať na výrobu kuchynských nožov. Tú ovplyvnila i blízkosť iného významného mesta - Kjóta. To je charakteristické svojím kulinárskym umením a príprava jednotlivých pokrmov si vyžaduje špeciálne nože. Dnes prevažná časť japonských šéfkuchárov používa nože vyrobené v meste Sakai.
Sakai má v porovnaní so Seki o niečo kratšiu históriu, no v dnešnej dobe je ich význam zrovnateľný. Rozdiel je hlavne vo výrobnom programe. V Seki prevláda výroba japonských nožov západného typu so silným akcentom na vývoz. Výrobcovia v Sakai sa zase špecializujú hlavne na tradičné nože východného typu. Ich klientelu tvoria hlavne japonskí profesionálny kuchári.
Pán Takayuki sa preslávil tým, že v roku 1946 skonsolidoval sakaiských kováčov. Poskytol im výrobné priestory a nástroje a tak založil značku Sakai Takayuki. V súčasnosti sa o ňu stará 3. generácia tejto rodiny. Nositeľom značky je firma Aoki Hamono, ktorá v roku 2006 získala prestížne ocenenie Sakai Wazashu udeľovanú za zručnosť miestnych výrobcov.
Potenciál firmy Aoki Hamono spočíva v kľúčových personálnych pozíciách, ktorými sú kováč a brúsič. Pracujú tu majstri s vysokými oceneniami a s praxou presahujúcou v niektorých prípadoch 50 rokov.
Keijiro Doi - kováč
Vo veku 19 rokov nastúpil v dielni na miesto svojho otca, významného kováča. V roku 1987 bol certifikovaný Ministerstvom medzinárodného obchodu a priemyslu ako Blacksmith Master. V roku 1997 získal ocenenie Green Paulownia Leaves.
Yukinori Oda – brúsič
Je nositeľom rádu Sacred Treasure, Silver Rays. Už vo veku 20 rokov sa stal majstrom. Drží sa svojho hesla: „Ostrosť dobrého noža predstavuje 100%. Úlohou brúsiča je však zvýšiť ju na 120%.“
Suogo Yamatsuka – kováč
Neustále posúva hranice dokonalosti. Špecializuje sa na antikoróznu oceľ Gingami 3.
Hirotsugu Tosa – brúsič
Narodil sa v roku 1948 a ako 18 ročný sa vyučil za brúsiča. V roku 1991 dosiahol titul Sharpener Master. V práci nepozná kompromisy, pretože neustále myslí na používateľov jeho nožov.
Itso Doi – kováč
Syn majstra Keijira. Predstavuje tretiu generáciu klanu. Má najlepšie predpoklady zachovať toto majstrovstvo pre ďalšie generácie.
Mitsuo Yamatsuka – brúsič
V roku 1999 získal certifikát Japanese Traditional Craftmanship. Je zárukou, že tradične ukutý nôž získa „sakaiskú“ ostrosť.
Vzhľadom na ručnú výrobu a obrovský záujem zo strany profesionálov o nože z oblasti Sakai je pomerne ťažké získať aspoň niekoľko kúskov. Naše úsilie a trpezlivosť nám nakoniec priniesli tú česť, zoznámiť vás s výrobkami, v ktorých pobýva duša ich zhotoviteľov. Vitajte v Sakai!
Video z dielne
©2019 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené.
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.