Leštiaca koža
Leštiaca koža Leštiaca koža

Leštiaca koža

Dostupnosť: na sklade
Doprava zadarmo: Viac informácií
Zľava: 2 % zľava pri nákupe nad 200 €
Viac informácií o našom systéme bonusov
Použitie: Ostrenie
Výrobca: Tojiro

Honovacia koža, tak ako kamene 8000 resp. 10000, spoľahlivo vyleští ostrie vášho noža. Prenechajte opaskom ich pôvodnú funkciu. Vyleštené ostrie nielenže dobre vyzerá, no absencia mikrotrhliniek predlžuje jeho trvácnosť.

Vyberte si variantu!
39,00 €s DPH
+ -

Detail produktu

Japonské nože kupujeme predovšetkým pre ich nekompromisnú ostrosť. Treba si však uvedomiť, že používaním sa každý nôž pomaly otupuje. Je to jeho prirodzená vlastnosť. Je však na nás, aby sme mu opäť prinavrátili jeho najdôležitejšiu vlastnosť. Hneď na začiatku treba pripomenúť, že japonské nože majú spravidla tvrdšie čepele a jemnejšie ostrie ako ich európski konkurenti. Preto aj ich brúsenie si vyžaduje špecifický prístup. Japonské nože sa brúsia predovšetkým na brúsnych kameňoch. Častokrát sa nazývajú aj japonské kamene alebo vodné kamene. V rôznych ponukách sa stretávame s diametrálnymi rozdielmi v cenách brúsnych kameňov, čo môže samozrejme viesť k zmätku. Poďme si preto niečo o nich povedať.

Brúsne kamene sa prioritne delia na prírodné a umelé. Prírodné kamene sa ťažili v lomoch, z ktorých najžiadanejšie boli v okolí Kjóta. Dnes sú až na malé výnimky všetky zatvorené. Obchodníci však disponujú s obmedzenými zásobami základného materiálu, z ktorého brúsne kamene formátujú. Kamene nesú označenie lomu, pohoria, typu a nakoniec stupňa tvrdosti. Cena prírodných kameňov je podstatne vyššia ako umelých. No ako vieme, cena je odrazom pomeru ponuky a dopytu. Pri zatvorených lomoch je preto previs dopytu pochopiteľný. Znamená to, že nie vždy musí byť prírodný kameň kvalitnejší ako umelý.

Umelé alebo tiež syntetické kamene sú akousi snahou nahradiť a vylepšiť prírodné kamene. Brúsne elementy špecifických tvarov, materiálov, veľkostí a množstiev sú zakomponované do základného materiálu tvoriaceho samotný tvar kameňa /tehlička/. Ten môže byť ílovitý alebo keramický. Keramický je odolnejší, vydrží dlhšie a je určený predovšetkým na brúsenie veľmi tvrdých ocelí. V Japonsku existuje viacero výrobcov, z ktorých sa niektorí zameriavajú na lacnejšie kamene, iní zase na tie kvalitnejšie a drahšie. Používajú svoje obchodné značky a pre bežného užívateľa je ťažké priradiť značku k samotnému výrobcovi. Aby bola orientácia ešte neprehľadanejšia, mnohí výrobcovia vyrábajú tkz. OEM produkty, teda kamene pre výrobcov nožov. Tieto kamene nesú logá nožiarskych firiem a zistiť ich pôvod nie je jednoduché. Tu však platí pravidlo, že renomovaný výrobca nožov ponúka kvalitné kamene, ktoré dokážu nabrúsiť jeho tvrdé čepele. Naviac nesú jeho meno a preto je takáto kúpa bez rizík. Na našom trhu sa stretávame aj s veľmi lacnými kameňmi od čínskych výrobcov /napr. TAIDEA/. Skúste však s nimi nabrúsiť čepeľ z ocele VG-10, o aogami ani nehovoriac.

Pri umelých kameňoch platí, že najviac o ňom napovie cena. Tá odzrkadľuje materiál brúsnych elementov, ich počet /zrnitosť/, kvalitu nosného materiálu, veľkosť kameňa a príslušenstvo /podložka, toishi/. Práve rozmery kameňa určujú ako pohodlne a najmä ako dlho budete môcť kameň používať.

Kamene sa pred použitím lubrikujú. Olejom sa potierajú agresívne kamene určené na brúsenie záhradného náradia, no kamene na kuchynské nože sa lubrikujú vodou. Niektoré si vyžadujú dokonalú saturáciu ponorením do vody na 10-15 minút, iné stačí krátko namočiť a môžete začať pracovať.

Ostrie japonských čepelí je jemné a zoviera uhol zväčša okolo 15 stupňov. Robustnejšie ostrie má 20 stupňov, no za touto hodnotou hranica pre japonské nože končí a začína pole pôsobnosti európskych nožov. Pri brúsení je dôležité dodržiavať zvolený uhol , rovnako tak brúsnu pastu vznikajúcu na kameni. Pokiaľ má Váš nôž veľmi zanedbané ostrie, alebo dokonca náznak vyštrbenia, pomôže Vám kameň s hrubou zrnitosťou 220 až 400. Takýto kameň môžete použiť i pri formátovaní iného uhlu ostria. Pri bežnom základnom ostrení sa používajú zrnitosti 800 až 1500. Pokiaľ je Vaším cieľom "žiletkovo" ostrý nôž, je vhodné pokračovať v brúsení na vyšších granuláciách 2000, 3000, 4000 alebo 6000. Kamene s granuláciou 8000 a vyššie sú vhodné na doleštenie ostria.

Všetky kamene v našom obchode sú originálne brúsne kamene a pochádzajú výlučne od japonských výrobcov. Okrem toho Vám ponúkame i doplnkové spôsoby brúsenia pomocou brúsnych tyčí alebo keramických brúsok.

Pokiaľ sa však rozhodnete prenechať naostrenie Vašich nožov profesionálom, stačí ich priniesť do našej predajne.

©2010-2019 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

O výrobcovi

Tojiro

Značku Tojiro sme pozorovali už niekoľko rokov. Našu pozornosť sme nesmerovali len na samotné kuchynské nože, ale i na históriu a zázemie firmy, šírku jej sortimentu a schopnosť opakovane dosahovať najvyššie kvalitatívne štandardy. Nakoniec po dlhšom vzájomnom spoznávaní sa, dostalo sa nám tej cti zastupovať značku Tojiro na Slovensku.

Je niekoľko oblastí v Japonsku preslávených koncentráciou výnimočných kováčov a brúsičov. Mestá ako Seki, Sakai, Takefu, Tsubame-Sanjo nie je potrebné predstavovať milovníkom ušľachtilých mečov a nožov. A práve v oblasti Tsubame-Sanjo v provincii Niigata sídli firma Tojiro.

Tojiro je známe predovšetkým dôsledným dodržiavaním osvedčených techník, ktoré sa odovzdávali z generácie na generáciu ešte z čias obdobia Eda. Povinnosťou každého zámožného feudála bolo stráviť určitý čas v hlavnom meste Edo. Bol to znak úcty k vládnucemu šogúnovi. Feudáli prinášali šogúnovi tie najkvalitnejšie produkty zo svojich oblastí. Preto každý z nich zamestnával na svojom panstve tých najlepších remeselníkov. Výnimkou samozrejme neboli ani kováči. Dnes predstavuje pre japonského výrobcu šogúna jeho zákazník. Tým je vysvetlená obrovská starostlivosť o kvalitu, ktorú venujú producenti svojím výrobkom.

Keďže samotné dodržiavanie tradícii v dnešnom konkurenčnom prostredí nestačí, Tojiro zavádza do svojej výroby nové pokrokové postupy a technológie. Stačí spomenúť DP metódu, pri ktorej dokáže výrobca zabrániť nežiaducej dekarbonizácii pri vyšších teplotách. Výsledkom sú veľmi tvrdé a odolné čepele kuchynských nožov rady DP. Možno smelo povedať, že Tojiro predstavuje číru symbiózu tradície a revolučných techník.

Nippon Knives vybral pre Vás to najzaujímavejšie z výrobného programu Tojiro a to nielen po kvalitatívnej ale aj cenovej stránky. Práve pomer ceny k úžitkovým vlastnostiam je veľmi silnou stránkou firmy Tojiro. Presvedčte sa sami a vstúpte do katalógu našich produktov.

©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

K tomuto produktu vám odporúčame

Podobné produkty

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2019, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info