Detail produktu
Kajiwara-san je dosť skúsený na to, aby vedel, že život je veľmi krátky. Márniť ho prácou, ktorá neprinesie želaný efekt, je v jeho ponímaní neodpustiteľným luxusom. Preto svoju malosériovú rodinnú výrobu zameral na náročné spracovávanie tých najlepších materiálov. Skvosty, ktoré vychádzajú z jeho dielne, sú natoľko vyhľadávané, že zákazníci si na ne počkajú zvyčajne jeden až dva roky. Vedia totiž, že za férovú cenu získajú poctivý výrobok.
Základom nožov Kajiwara Kurouchi je jadro ukuté zo špičkovej ocele Hitachi Aogami 2, ktorá svojou extrémnou tvrdosťou /63 HRC/ zabezpečí dlhú výdrž ostria. Čepeľ má neleštenú čiernu úpravu kurouchi, pri ktorej najlepšie vynikne ručná práca majstra kováča. Typ ocele ako i meno majstra je vyrazené do každej čepele. Exkluzívny charakter noža podčiarkuje oválna rúčka z ušľachtilého dreva rosewood s prstencom z pakka wood. Oceľ Aogami je známa vysokým obsahom uhlíka. Keďže nepatrí medzi antikorózne materiály, vyžaduje po použití noža údržbu vo forme dôkladného opláchnutia, vysušenia a nanesenia jemnej vrstvy oleja /Hamono Abura, Kaméliový olej/. Prípadná farebná nestálosť /patina/ je prirodzenou vlastnosťou tohto materiálu.
Vzhľadom na limitovanú kapacitu malosériovej ručnej výroby disponujeme len obmedzeným počtom týchto nožov. Ďakujeme za porozumenie.
©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.
O výrobcovi
Kuchynské nože Kajiwara k nám prichádzajú z oblasti Tosa, v súčasnosti prefektúra Kochi na juhojaponskom ostrove Shikoku. Priľahlé povodie rieky Niyido je posiate úrodnými ryžovými poliami a hustými lesmi. Je to kraj rybárov a tradičných remesiel.
I keď Tosa ako mesto vzniklo len v roku 1959, história tejto provincie siaha ešte pred obdobie Edo. Majster Tsutomu Kajiwara-san patrí do tretej generácie uznávaných kováčov. So svojím zaťom vytvára výlučne ručným tradičným spôsobom hizukuri tie najdokonalejšie kuchynské nože v oblasti. Stačí sa pozrieť na robustné ostrie z nekompromisnej Hitachi Aogami 2 ocele a hneď je vám jasné, s kým máte dočinenia. Tento kráľovský materiál dosahuje tvrdosť až 63 HRC a je v Japonsku považovaný za jednu z najžiadanejších ocelí v odvetví. Kajiwara-san premieňa jednotlivé vrstvy ušľachtilého materiálu na bohatý damaskový vzor nazývaný aj suminagashi, pripomínajúci jeho rukopis. Má neopakovateľnú hĺbku a vyhranenosť. Druhou jeho špecialitou sú elegantné čepele Kurouchi. Ich nadčasový rustikálny čierny povrch je populárny po celom Japonsku.
Kuchynské nože Kajiwara sú symbolom remeselnej dokonalosti aplikovanej do tých najkvalitnejších materiálov. Čepeľ vyrobená z Hitachi Aogami 2 prechádza záštitou z pakka wood do rúčky z exotického dreva rosewood.
S poľutovaním vám musíme oznámiť, že majstra Kajiwaru necelý mesiac po dokončení výročných nožov Nippon Knives 20th Anniversary postihla mozgová príhoda. Našťastie sa mu podarilo zotaviť sa, no k vyhni sa už, žiaľ, nepostaví. Nože v našej ponuke sú posledné exempláre jeho plodnej kariéry.
©2010-2022 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.