Kategórie
Nakiri 07253 - zeleninový nôž
Nakiri 07253 - zeleninový nôž Nakiri 07253 - zeleninový nôž Nakiri 07253 - zeleninový nôž Nakiri 07253 - zeleninový nôž Nakiri 07253 - zeleninový nôž Nakiri 07253 - zeleninový nôž Nakiri 07253 - zeleninový nôž Nakiri 07253 - zeleninový nôž

Nakiri 07253 - zeleninový nôž

Dostupnosť: na sklade
Doprava zadarmo: Viac informácií
Zľava: 2 % zľava pri nákupe nad 200 €
Viac informácií o našom systéme bonusov
Rúčka: Drevená
Dĺžka čepele: 16cm
Typ čepele: Damascénska
Použitie: Zelenina
Hmotnosť: 144,00 g
Výrobca: Sakai Takayuki

Zeleninový nôž Nakiri. 16cm antikorózna damascénska čepeľ so 45 vrstvami a horným tepaním. Jadro z ocele AUS10. Magnóliová rúčka s prstencom z pravého byvolieho rohu. K tomuto nožu si môžete dokúpiť tradičné drevené puzdro saya KNK-84017.

Vyberte si variantu!
170,00 €s DPH
+ -

Detail produktu

Sakai Takayuki Hirohisa 45 spĺňa všetky požiadavky kladené na typický japonský nôž. Patrí medzi ne charakteristický tvar, skvelé materiály, bezprecedentná ostrosť a vysoká estetická hodnota. Pridajte k tomu zrod vo vyhlásenej oblasti Sakai za rozumnú cenu a nie je čo ďalej riešiť. Pozrime sa bližšie, či je tomu skutočne tak.

Hneď prvá požiadavka je stelesnená v type konštrukcii. Ide o Wa Hocho, teda tradičný japonský nôž. Half tang čepeľ je narážaná do osemhrannej rúčky z japonskej magnólie. Prstenec oddeľujúci rúčku od čepele je vyrobený z pravého byvolieho rohu. Je to najobvyklejšie zhotovenie rúčky japonského noža vôbec.

Čepeľ, tak ako sa právom očakáva, je damascénska. V tomto prípade dokonca 45 vrstvová. Jednotlivé vrstvy mäkšej a tvrdšej antikoróznej ocele vytvárajú divadlo hrajúcich sa vlniek. Oblaky nad zvlneným morom predstavuje tepanie v hornej časti čepele. Okrem estetickej funkcie znižuje toto technické riešenie priľnavosť potravín k čepeli. O tom ako bude nôž rezať a ako dlho vydrží jeho ostrie rozhoduje okrem majiteľa predovšetkým jadro. V tomto prípade je vyrobené z najvyššej triedy ocelí typu AUS a to konkrétne AUS10. Výrobca Aichi Steel ju ponúka ako ekvivalent k dobre osvedčenej VG10 alebo 440C. Ide o vysokouhlíkovú oceľ /1,05%/ s tvrdosťou cca 60 HRC a antikoróznymi vlastnosťami. Ostrie je symetrické v tvare Hamaguri. Na čepeli samozrejme nesmie chýbať označenie značky v kanji znakoch ako i pôvod výrobcu v latinke.

Hirohisa 45 predstavuje kvalitu a autentickosť za rozumnú cenu.

©2022 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené.

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

O výrobcovi

Sakai Takayuki

Meč – symbol starovekého Japonska. Nie je náhoda, že tvorí jednu z cisárskych insígnií. Je to meč Kusanagi a aj jeho jadro bolo vytvorené násobným prekladaním a kutím tej najkvalitnejšej ocele. Tento osvedčený spôsob výroby tvrdého a húževnatého materiálu sa vďaka mnohým generáciám talentovaných remeselníkov uchoval dodnes. Vznikli tak nože, ktoré nemajú vo svete paralelu.

Sakai, alebo tiež mesto nožov, tvorí dnes západné predmestie Osaky. Mesto zaznamenalo najväčší rozvoj v 16. storočí, kedy patrilo medzi najrušnejšie obchodné centrá. Stretávali sa tu najnovšie technológie z celého sveta ako i rôzne kultúry. To napomáhalo rozvoju kováčskych techník, ktoré už vtedy dosahovalo vysokú úroveň vďaka výrobe tradičných mečov. Portugalci priviezli do oblasti prvé pušky a sakaiskí kováči zmenili výrobný program. No keďže bolo obdobie mieru, vyrábali predovšetkým dekoračné pušky. S rozmachom tabaku prešli plynulo na výrobu nožov na rezanie tabaku, ale mechanizácia jeho spracovania mala za dôsledok ďalšiu výrobnú zmenu. Kováči sa začali špecializovať na výrobu kuchynských nožov. Tú ovplyvnila i blízkosť iného významného mesta - Kjóta. To je charakteristické svojím kulinárskym umením a príprava jednotlivých pokrmov si vyžaduje špeciálne nože. Dnes prevažná časť japonských šéfkuchárov používa nože vyrobené v meste Sakai.

Sakai má v porovnaní so Seki o niečo kratšiu históriu, no v dnešnej dobe je ich význam zrovnateľný. Rozdiel je hlavne vo výrobnom programe. V Seki prevláda výroba japonských nožov západného typu so silným akcentom na vývoz. Výrobcovia v Sakai sa zase špecializujú hlavne na tradičné nože východného typu. Ich klientelu tvoria hlavne japonskí profesionálny kuchári.

Pán Takayuki sa preslávil tým, že v roku 1946 skonsolidoval sakaiských kováčov. Poskytol im výrobné priestory a nástroje a tak založil značku Sakai Takayuki. V súčasnosti sa o ňu stará 3. generácia tejto rodiny. Nositeľom značky je firma Aoki Hamono, ktorá v roku 2006 získala prestížne ocenenie Sakai Wazashu udeľovanú za zručnosť miestnych výrobcov.

Potenciál firmy Aoki Hamono spočíva v kľúčových personálnych pozíciách, ktorými sú kováč a brúsič. Pracujú tu majstri s vysokými oceneniami a s praxou presahujúcou v niektorých prípadoch 50 rokov.

Keijiro Doi - kováč

Vo veku 19 rokov nastúpil v dielni na miesto svojho otca, významného kováča. V roku 1987 bol certifikovaný Ministerstvom medzinárodného obchodu a priemyslu ako Blacksmith Master. V roku 1997 získal ocenenie Green Paulownia Leaves.

Yukinori Oda – brúsič

Je nositeľom rádu Sacred Treasure, Silver Rays. Už vo veku 20 rokov sa stal majstrom. Drží sa svojho hesla: „Ostrosť dobrého noža predstavuje 100%. Úlohou brúsiča je však zvýšiť ju na 120%.“

Suogo Yamatsuka – kováč

Neustále posúva hranice dokonalosti. Špecializuje sa na antikoróznu oceľ Gingami 3.

Hirotsugu Tosa – brúsič

Narodil sa v roku 1948 a ako 18 ročný sa vyučil za brúsiča. V roku 1991 dosiahol titul Sharpener Master. V práci nepozná kompromisy, pretože neustále myslí na používateľov jeho nožov.

Itso Doi – kováč

Syn majstra Keijira. Predstavuje tretiu generáciu klanu. Má najlepšie predpoklady zachovať toto majstrovstvo pre ďalšie generácie.

Mitsuo Yamatsuka – brúsič

V roku 1999 získal certifikát Japanese Traditional Craftmanship. Je zárukou, že tradične ukutý nôž získa „sakaiskú“ ostrosť.

Vzhľadom na ručnú výrobu a obrovský záujem zo strany profesionálov o nože z oblasti Sakai je pomerne ťažké získať aspoň niekoľko kúskov. Naše úsilie a trpezlivosť nám nakoniec priniesli tú česť, zoznámiť vás s výrobkami, v ktorých pobýva duša ich zhotoviteľov. Vitajte v Sakai!

Video z dielne

©2019 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené.

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

K tomuto produktu vám odporúčame

Podobné produkty

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk