Kategórie
Keramický brúsny kameň 80002, grit 3000/8000

Keramický brúsny kameň 80002, grit 3000/8000

Dostupnosť: na sklade
Doprava zadarmo: Viac informácií
Zľava: 2 % zľava pri nákupe nad 200 €
Viac informácií o našom systéme bonusov
Rúčka: NULL
Dĺžka čepele: NULL
Typ čepele: NULL
Použitie: ostrenie
Výrobca: Kasumi

Dvojitý keramický brúsny kameň s granuláciou 3000 a 8000 sa dodáva v pryžovom protišmykovom stojane a vyhlaďovacím kameňom toishi. Ten slúži na zabrúsenie rýh kameňa. Kameň je vhodný na jemné dobrúsenie a vyhladenie čepele. Výsledkom je až žiletková ostrosť Vašich nožov. Rozmer: 18x6x3cm.Všetky ponúkané kamene majú japonský pôvod a sú vhodné i na brúsenie tvrdých ocelí s vysokým obsahom uhlíka.

Vyberte si variantu!
149,00 €s DPH
+ -

Detail produktu

Japonské nože kupujeme predovšetkým pre ich nekompromisnú ostrosť. Treba si však uvedomiť, že používaním sa každý nôž pomaly otupuje. Je to jeho prirodzená vlastnosť. Je však na nás, aby sme mu opäť prinavrátili jeho najdôležitejšiu vlastnosť. Hneď na začiatku treba pripomenúť, že japonské nože majú spravidla tvrdšie čepele a jemnejšie ostrie ako ich európski konkurenti. Preto aj ich brúsenie si vyžaduje špecifický prístup. Japonské nože sa brúsia predovšetkým na brúsnych kameňoch. Častokrát sa nazývajú aj japonské kamene alebo vodné kamene. V rôznych ponukách sa stretávame s diametrálnymi rozdielmi v cenách brúsnych kameňov, čo môže samozrejme viesť k zmätku. Poďme si preto niečo o nich povedať.

Brúsne kamene sa prioritne delia na prírodné a umelé. Prírodné kamene sa ťažili v lomoch, z ktorých najžiadanejšie boli v okolí Kjóta. Dnes sú až na malé výnimky všetky zatvorené. Obchodníci však disponujú s obmedzenými zásobami základného materiálu, z ktorého brúsne kamene formátujú. Kamene nesú označenie lomu, pohoria, typu a nakoniec stupňa tvrdosti. Cena prírodných kameňov je podstatne vyššia ako umelých. No ako vieme, cena je odrazom pomeru ponuky a dopytu. Pri zatvorených lomoch je preto previs dopytu pochopiteľný. Znamená to, že nie vždy musí byť prírodný kameň kvalitnejší ako umelý.

Umelé alebo tiež syntetické kamene sú akousi snahou nahradiť a vylepšiť prírodné kamene. Brúsne elementy špecifických tvarov, materiálov, veľkostí a množstiev sú zakomponované do základného materiálu tvoriaceho samotný tvar kameňa /tehlička/. Ten môže byť ílovitý alebo keramický. Keramický je odolnejší, vydrží dlhšie a je určený predovšetkým na brúsenie veľmi tvrdých ocelí. V Japonsku existuje viacero výrobcov, z ktorých sa niektorí zameriavajú na lacnejšie kamene, iní zase na tie kvalitnejšie a drahšie. Používajú svoje obchodné značky a pre bežného užívateľa je ťažké priradiť značku k samotnému výrobcovi. Aby bola orientácia ešte neprehľadanejšia, mnohí výrobcovia vyrábajú tkz. OEM produkty, teda kamene pre výrobcov nožov. Tieto kamene nesú logá nožiarskych firiem a zistiť ich pôvod nie je jednoduché. Tu však platí pravidlo, že renomovaný výrobca nožov ponúka kvalitné kamene, ktoré dokážu nabrúsiť jeho tvrdé čepele. Naviac nesú jeho meno a preto je takáto kúpa bez rizík. Na našom trhu sa stretávame aj s veľmi lacnými kameňmi od čínskych výrobcov /napr. TAIDEA/. Skúste však s nimi nabrúsiť čepeľ z ocele VG-10, o aogami ani nehovoriac.

Pri umelých kameňoch platí, že najviac o ňom napovie cena. Tá odzrkadľuje materiál brúsnych elementov, ich počet /zrnitosť/, kvalitu nosného materiálu, veľkosť kameňa a príslušenstvo /podložka, toishi/. Práve rozmery kameňa určujú ako pohodlne a najmä ako dlho budete môcť kameň používať.

Kamene sa pred použitím lubrikujú. Olejom sa potierajú agresívne kamene určené na brúsenie záhradného náradia, no kamene na kuchynské nože sa lubrikujú vodou. Niektoré si vyžadujú dokonalú saturáciu ponorením do vody na 10-15 minút, iné stačí krátko namočiť a môžete začať pracovať.

Ostrie japonských čepelí je jemné a zoviera uhol zväčša okolo 15 stupňov. Robustnejšie ostrie má 20 stupňov, no za touto hodnotou hranica pre japonské nože končí a začína pole pôsobnosti európskych nožov. Pri brúsení je dôležité dodržiavať zvolený uhol , rovnako tak brúsnu pastu vznikajúcu na kameni. Pokiaľ má Váš nôž veľmi zanedbané ostrie, alebo dokonca náznak vyštrbenia, pomôže Vám kameň s hrubou zrnitosťou 220 až 400. Takýto kameň môžete použiť i pri formátovaní iného uhlu ostria. Pri bežnom základnom ostrení sa používajú zrnitosti 800 až 1500. Pokiaľ je Vaším cieľom "žiletkovo" ostrý nôž, je vhodné pokračovať v brúsení na vyšších granuláciách 2000, 3000, 4000 alebo 6000. Kamene s granuláciou 8000 a vyššie sú vhodné na doleštenie ostria.

Všetky kamene v našom obchode sú originálne brúsne kamene a pochádzajú výlučne od japonských výrobcov. Okrem toho Vám ponúkame i doplnkové spôsoby brúsenia pomocou brúsnych tyčí alebo keramických brúsok.

Pokiaľ sa však rozhodnete prenechať naostrenie Vašich nožov profesionálom, stačí ich priniesť do našej predajne.

©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

O výrobcovi

Kasumi

Značka KASUMI patrí firme Sumikama Cutlery Mfg. Pvt.Ltd. Jej súčasný majiteľ predstavuje tretiu generáciu tohto nožiarskeho rodu. Pán Katsumi Sumikava našiel pre svoje nože veľmi priliehavé meno – KASUMI. Nielen preto, že sa podobá na jeho meno, ale hlavne preto, že ich damascénske čepele pripomínajú obrysy hôr pod hmlistou oblohou. V japonskej kultúre sa často stretávate s názvami, ktoré sú priamym odkazom na konkrétne predmety alebo javy. A toto je jeden z príkladov.

Firma Sumikama Cutlery sídli v provincii Gifu v meste Seki. Je to významné stredisko japonského nožiarstva, akási obdoba nemeckého Solingenu alebo anglického Sheffeldu. Pravdaže s bohatšou históriou. Prvý kováči sa tu začali usadzovať už koncom 13. storočia. Lákadlom boli zásoby rašeliny, bohatý železorudný piesok, čerstvá voda a blízkosť dôležitých riek. Tieto ideálne podmienky spôsobili, že medzi rokmi 1300 až 1500 pracovalo v Seki viac ako 300 kováčskych dielní. Kvalita mečov zo Seki si čoskoro získala neotrasiteľnú pozíciu a tie najlepšie katany samurajských bojovníkov pochádzali spravidla z tejto oblasti.

Dnes na produkciu kuchynských nožov značky KASUMI dozerá sám majster Kanefusa Fujiwara, člen 25.generácie klanu, presláveného výrobou mečov katana. Hrdý názov oblasti nájdete na každej čepeli značky KASUMI.

©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

K tomuto produktu vám odporúčame

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk