Detail produktu
Nože KASUMI DAMASCUS patria medzi priekopníkov japonských damascénskych nožov v Európe. Odštartovali tak popularitu vrstvených čepelí na starom kontinente. Ich jadro je ukuté z ocele VG-10. Táto špeciálna antikorózna oceľ sa používa výlučne v nožiarskom priemysle a vyrába ju oceliareň v japonskom Takefu. Má vysoký obsah uhlíka, ktorý jej spolu s vanádiom a kobaltom zabezpečujú úctyhodnú tvrdosť v rozmedzí 59 – 61 HRC /Rockwellova škála tvrdosti/. Stupeň tvrdosti je ovplyvnený spôsobom spracovania, pričom KASUMI DAMASCUS dosahujú tvrdosť 61 HRC. Z každej strany jadra je prikovaných 16 vrstiev. Strieda sa tu tvrdá a mäkšia oceľ, ktorá sa vzájomne prekladá a kuje. Výsledkom sú viditeľné vrstvy, ktoré vytvárajú zaujímavé obrazce. Damascénske čepele sú nielen estetické, ale i obzvlášť odolné a komplexné. Ostrie čepele je symetrické v tvare „V“.
Konštrukcia noža je „full tang“, čo znamená, že čepeľ prechádza oceľovou časťou až po koniec rúčky. Tá je zhotovená zo stabilizovaného dreva – pakka wood a spevnená dvomi nitmi. Nože sú preto veľmi pevné a vhodné na intenzívnu prácu. Záštita je kovaná z antikoróznej ocele.
Nože KASUMI DAMASCUS zaujmú nielen svojou vysokou kvalitou ale i estetickou hodnotou. Damascénska čepeľ ozdobená logom v podobe kanji znaku a dôležitou informáciou Made in Seki, dokonale ladí s elegantnými čiernymi rúčkami.
©2010-2019 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené. Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.
O výrobcovi
Značka KASUMI patrí firme Sumikama Cutlery Mfg. Pvt.Ltd. Jej súčasný majiteľ predstavuje tretiu generáciu tohto nožiarskeho rodu. Pán Katsumi Sumikava našiel pre svoje nože veľmi priliehavé meno – KASUMI. Nielen preto, že sa podobá na jeho meno, ale hlavne preto, že ich damascénske čepele pripomínajú obrysy hôr pod hmlistou oblohou. V japonskej kultúre sa často stretávate s názvami, ktoré sú priamym odkazom na konkrétne predmety alebo javy. A toto je jeden z príkladov.
Firma Sumikama Cutlery sídli v provincii Gifu v meste Seki. Je to významné stredisko japonského nožiarstva, akási obdoba nemeckého Solingenu alebo anglického Sheffeldu. Pravdaže s bohatšou históriou. Prvý kováči sa tu začali usadzovať už koncom 13. storočia. Lákadlom boli zásoby rašeliny, bohatý železorudný piesok, čerstvá voda a blízkosť dôležitých riek. Tieto ideálne podmienky spôsobili, že medzi rokmi 1300 až 1500 pracovalo v Seki viac ako 300 kováčskych dielní. Kvalita mečov zo Seki si čoskoro získala neotrasiteľnú pozíciu a tie najlepšie katany samurajských bojovníkov pochádzali spravidla z tejto oblasti.
Dnes na produkciu kuchynských nožov značky KASUMI dozerá sám majster Kanefusa Fujiwara, člen 25.generácie klanu, presláveného výrobou mečov katana. Hrdý názov oblasti nájdete na každej čepeli značky KASUMI.
©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.