Pastva pre oči po japonsky.
O Japoncoch je všeobecne známe, že ich kuchyňa je nielen veľmi zdravá a rôznorodá, ale taktiež neobyčajne estetická. Každá časť pokrmu je dôkladne nakrájaná na súmerné kúsky. My už vieme, že to dokážu nielen vďaka svojej trpezlivosti a talentu, ale i zásluhou dokonalých nožov. Rez je subtílny a homogénny. Únik štiav a tukov je neprípustný. Keď sú základné komponenty pripravené, nastáva to, čo by sme s nadhľadom mohli nazvať puzzle. Majster za pomoci moribashi poukladá jedlo na vhodný podnos. Výsledok by mohol smelo konkurovať dielam Andyho Warhola. Škoda aj začať jesť.
V Japonsku je obvyklé, že reštaurácie lákajú hostí nie tak opisom jedla, ale jeho vizuálnou podobou. Je to veľmi vďačné hlavne pre cudzincov, ktorí majú možnosť rýchlejšej orientácie. Prechádzate tak popri výkladoch preplnených lákavo nadekorovaných jedál. Žeby chladené výklady? V Japonsku nič nie je nemožné. Omyl, ide o plastové dekorácie predstavujúce jedálny lístok. Mnohé z nich sú na nerozoznanie verné svojim predlohám. Nejde však o žiadnu lacnú záležitosť. Zaplniť výklad virtuálnym jedálnym lístkom predstavuje nemalú investíciu.