Kategórie

Mcusta Asanoha

Rok 2020 z pochopiteľných dôvodov nemožno označiť za skvelý. No udiali sa i skutočnosti, na ktoré sme právom veľmi hrdí. Jednou z nich je ocenenie e-shopu Nippon Knives firmou Marusho Industry Inc., ktorá prostredníctvom našej spoločnosti dodáva na slovenský trh nože značky Zanmai a Mcusta. Pre tento účel bol vyrobený jediný exemplár noža Mcusta a to špeciálne pre Nippon Knives. 

Výrobca si dal záležať, aby sa tento custom nôž odlišoval od bežnej produkcie tak veľmi ako sa len dá a zároveň pripomínal dôvod jeho výroby. Rozhodnutie padlo na kompaktný nôž z pevnou čepeľou. Jeho podstata je ukrytá v na prvý pohľad komplikovanom názve MCUSTA Limited Edition Urushi Art model „Asanoha“. Pre Japoncov typický zmysel pre praktickosť velí zahrnúť vlastnosti výrobku do jeho názvu a tento prípad to len potvrdzuje. 

Pri značke Mcusta sme si zvykli, že pracuje iba s prémiovými materiálmi. Nie inak je tomu i teraz. Základom konštrukcie je coreless platňa tvorená 30 vrstvami prvotriednych ocelí VG-10 a VG-1. Takže damascénska je nielen čepeľ, ale i kostra rúčky. Pokiaľ na strane čepele je oceľ rovná s jemným ručným tepaním v jej najvrchnejšej časti, tá tvoriaca kostru rúčky je krásne profilovaná. Striedajú sa tu hrubšie a tenšie segmenty, ktoré dodávajú nožu dynamický akcent. Ešte dodajme zmienku o hamaguri ostrí a môžeme sa začať venovať tomu najhlavnejšiemu. 

Zaiste ste sa už stretli s výrazom Urushi alebo Japanese lacquer. Je to tradičný spôsob zdobenia šperkov a iných drobných predmetov ako sú kazety, perá, šperkovnice a podobne. V Japonsku sa používa už od 7. storočia. Umelci prekrývajú svoje kresby alebo intarzie lakom získaným z miazgy stromu Urushi /súmachovec fermežový/. Obrazce tvoria maľbou, vkladaním perlete, alebo technikou maki-e, pri ktorej pomocou bambusovej trubky svojím dychom „striekajú“ na podklad s urushi miazgou kúsky zlata alebo striebra. Existuje niekoľko maki-e techník, ktoré sa odlišujú počtom vrstiev. Výsledkom sú viacdimenzionálne dekoračné maľby. 

Urushi Art je v Japonsku veľmi populárne. Vyžaduje si však obrovskú mieru zručnosti a trpezlivosti. Veď výroba malého šperku z perlete trvá umelcovi až 26 dní. Veľmi uznávaným subjektom v oblasti Urushi Art je rodinná firma Hariya, ktorá sa tomuto umeniu venuje od roku 1981. A práve tá bola prizvaná do kooperácie pri výrobe tohto noža o čom svedčí jej meno vygravírované na čepeli. 

Rúčku okrem damascénskeho coreless materiálu tvorí drevina z japonského persimmonu . Na ňu naniesli umelci z Hariye z 24 karátového zlata tradičný vzor Asanoha. Veľmi často ho nájdete na japonskom kimone, ale tiež na moderných dizajnových výrobkoch. Do stredu jednotlivých kvetov vložili viac či menej výrazné farebné body. Pri pohybe na svetle sa rozohrá projekcia farebných svetielok, ktoré pripomínajú LED diódy. Pochopiť, ako je možné dosiahnuť ručnou prácou takúto dokonalosť je nad rámec našej predstavivosti. 

Nôž je samozrejme zabalený v kazete z dreviny paulownia /kirbako/. Priložený certifikát potvrdzuje výrobu jediného kusu a to exkluzívne pre Nippon Knives. Hovoriť o cene, ktorá mimochodom pripomína dátum Veľkej francúzskej revolúcie, je v tomto prípade úplne zbytočné. Tá zďaleka nie je adekvátnym odrazom hodnoty tohto výnimočného výrobku.

Viac obrázkov nájdete tu.

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk