Kategórie
Santoku Special Class MA165
Santoku Special Class MA165 Santoku Special Class MA165 Santoku Special Class MA165 Santoku Special Class MA165 Santoku Special Class MA165 Santoku Special Class MA165

Santoku Special Class MA165

Dostupnosť: na sklade
Doprava zadarmo: Viac informácií
Zľava: 2 % zľava pri nákupe nad 200 €
Viac informácií o našom systéme bonusov
Rúčka: Drevená
Dĺžka čepele: 16.5cm
Typ čepele: Oceľová
Použitie: Mäso, ryby, zelenina
Hmotnosť: 118,00 g

Univerzálny nôž Santoku. 165mm čepeľ. Jadro Aogami 1. Prstenec z pravého byvolieho rohu. Osemhranná rúčka z japonskej magnólie. Nôž je potrebné ošetrovať olejom na čepele. K tomuto nožu si môžete dokúpiť tradičné drevené puzdro Saya HZ2-3005N.

Vyberte si variantu!
170,00 €s DPH
+ -

Štítky:

Detail produktu

Takeo Murata, podobne ako Tsutome Kajiwara, patrí medzi najväčšie kováčske mená v oblasti Tosa, dnes prefektúra Kochi na ostrove Shikoku.

Už ako 16 ročný nastúpil do dielne svojho strýka Tokajiho. Tokaji patril do klanu výrobcov mečov, ktorý siaha niekoľko storočí dozadu. Po desiatich rokoch sa Takeo osamostatnil a otvoril si svoj vlastný ateliér. Jeho prirodzené nadanie v kombinácii s nesmiernou usilovnosťou z neho čoskoro vytvorili pojem. Traduje sa, že dokáže ukuť 100 tvarov čepelí tak ako nikto iný. Dokonale ovláda omotenuki – tradičný spôsob kutia. V dielni pracuje pri sliepňajúcej 40W žiarovke. Toto tlmené svetlo mu pomáha rozoznať odtiene rozžeraveného železa, ktoré definujú správne teplotné režimy fáz kutia. Pri práci mu pomáha manželka Mikiko, s ktorou vytvoril skvelý pracovný tím.

Majster Murata obľubuje najmä tradičnú „modrú“ oceľ Aogami 1, vytvrdenú na poctivých 63 HRC. Drží ostrie ešte lepšie ako jej sestra Aogami 2, no je i krehkejšia. Preto tieto nože nepatria do rúk úplným začiatočníkom. Jeho doménou sú San Mai čepele vo vyhotovení Kurouchi. Tento neleštený čierny povrch odoláva oxidácii lepšie ako verzie Migaki a časom získa tak žiadanú patinu. No tak ako ostatné uhlíkové ocele je potrebné ju udržiavať čistú a suchú s jemným povlakom oleja Tsubaki.

Kováči z oblasti Tosa preferujú typy čepelí ako Ko-Bocho, Sabaki, Funayuki, ktoré sú obľúbené hlavne rybármi. Takeo Murata nie je výnimkou. Na jednej strane čepele nájdeme vyrazený názov ocele, na druhej jeho meno Takeo a označenie série special class. Ostrie je symetrické a v duchu tradícií kováčov z Tosy robustné pre dlhú výdrž. Jeho dvorným finalizátorom nožov je Shinsuke Hokiyama. Objednané čepele starostlivo osadí do osemhranných rúčiek z japonskej magnólie s pravým byvolím rohom. Použiť plastový alebo živicový prstenec by bolo v tomto prípade niečím absolútne neprípustným.

Ručne kované nože tradičným spôsobom sa stávajú stále ťažšie dostupným tovarom. Kováči ubúdajú a vzrastajúce náklady ich výroby posúvajú misky váh v prospech priemyselnej masovej výroby. Pokiaľ túžite vlastniť pravý remeselný predmet s kúskom duše jeho stvoriteľa, veľa času vám neostáva.

©2023 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives,www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené.

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

K tomuto produktu vám odporúčame

Podobné produkty

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk