Detail produktu
Obchod Nippon Knives Vám prináša to najexkluzívnejšie čo dosiaľ opustilo brány Sumikama Cutlery so značkou KASUMI. Ide o špeciálnu edíciu damaskových nožov s označením japonským kanji znakom , čo v preklade veľmi výstižne znamená MASTERPIECE.
Už aj tak dokonalé čepele nožov KASUMI sú v tejto sérii privedené k absolútnemu estetickému perfekcionizmu. Ten je možno dosiahnuť len v kombinácii najvyspelejších technológii s mnohoročnými skúsenosťami. Nie je preto prekvapením, že na výrobe edície MASTERPIECE sa podieľajú len tí najlepší majstri firmy Sumikama.
Tak ako je zvykom u značky KASUMI, jadro čepele je vyrobené z prémiovej ocele VG Gold 10. Táto vyslovene „nožiarska“ oceľ je charakteristická vysokým podielom uhlíka, ktorý prepožičiava čepeliam extrémnu tvrdosť /60-61 stupňov Rockwellovej škály/. No tvrdosť je len jednou z prvoradých požiadaviek na dokonalú čepeľ. Tá musí byť aj trvácna a hlavne byť schopná naostrenia až po tkz. žiletkovú ostrosť. Preto VG Gold 10 obsahuje aj mangán, molybdén, chróm, vanádium a kobalt. A práve pridávanie kobaltu, ktoré si vyžaduje špeciálne popúšťanie ocele je dobre stráženým tajomstvom oceliarne v meste Takefu.
Ručne vyrábané nože KASUMI MASTERPIECE Vás okúzlia nádhernou kresbou svojich damaskových čepelí. Tá je dosiahnutá kutím 16 vrstiev špeciálnych ocelí, ktoré sa následne prikujú na jadro z VG Gold 10. Výsledných 33 vrstiev vytvára obraz hrajúcich sa vlniek Japonského mora. Čepeľ je dotvorená žltým kanji znakom , ktorý jej zabezpečuje členstvo v exkluzívnom klube TAKUMI. Keďže nože tejto triedy majú životnosť rádovo desiatky rokov, zhotovili výrobcovia rúčky z vysoko odolnej termálne spracovanej živice zvanej micarta.
Nože KASUMI edície MASTERPIECE sa predávajú len v niektorých špecializovaných predajniach. Nippon Knives má tu česť byť jednou z nich.
©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives,www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.
O výrobcovi
Značka KASUMI patrí firme Sumikama Cutlery Mfg. Pvt.Ltd. Jej súčasný majiteľ predstavuje tretiu generáciu tohto nožiarskeho rodu. Pán Katsumi Sumikava našiel pre svoje nože veľmi priliehavé meno – KASUMI. Nielen preto, že sa podobá na jeho meno, ale hlavne preto, že ich damascénske čepele pripomínajú obrysy hôr pod hmlistou oblohou. V japonskej kultúre sa často stretávate s názvami, ktoré sú priamym odkazom na konkrétne predmety alebo javy. A toto je jeden z príkladov.
Firma Sumikama Cutlery sídli v provincii Gifu v meste Seki. Je to významné stredisko japonského nožiarstva, akási obdoba nemeckého Solingenu alebo anglického Sheffeldu. Pravdaže s bohatšou históriou. Prvý kováči sa tu začali usadzovať už koncom 13. storočia. Lákadlom boli zásoby rašeliny, bohatý železorudný piesok, čerstvá voda a blízkosť dôležitých riek. Tieto ideálne podmienky spôsobili, že medzi rokmi 1300 až 1500 pracovalo v Seki viac ako 300 kováčskych dielní. Kvalita mečov zo Seki si čoskoro získala neotrasiteľnú pozíciu a tie najlepšie katany samurajských bojovníkov pochádzali spravidla z tejto oblasti.
Dnes na produkciu kuchynských nožov značky KASUMI dozerá sám majster Kanefusa Fujiwara, člen 25.generácie klanu, presláveného výrobou mečov katana. Hrdý názov oblasti nájdete na každej čepeli značky KASUMI.
©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.