Detail produktu
Značka KASUMI dokáže uspokojiť vari každého. V jej ponuke nájdete kvalitné budget nože Tora určené hlavne pre frekventantov kuchárskych škôl, nadpriemernú strednú triedu no i luxusné kúsky Masterpiece, alebo úzkoprofilové ručne kované skvosty od majstra Anryu. Nie je tomu dávno, keď predajom značky začala dominovať novinka Kasumi Kuro. Musíme podotknúť, že vôbec nie prekvapivo. Za viac ako slušnú cenu ste dostali 33 vrstvovú damascénsku čepeľ s kvalitným jadrom a horným tepaním. Pridajte konštrukciu half tang a neodolateľné Wa-Bocho je na svete.
Prečo teda prichádza verzia Evo1? Tá pôvodná mala živicový prstenec, ktorý oddeľoval čepeľ od rúčky. Pokiaľ by bola rúčka oválna, nenastal by žiadny problém. Výrobca však siahol po obľúbenom osemhrane. Keďže živicový prstenec sa nedá brúsiť, bolo veľmi náročné zosúladiť hrany prstenca s tými na rúčke. Vznikali tak drobné posuny línií. Tento drobný defekt sa podarilo odstrániť použitím nových rúčiek. Tie sú dlhšie a umožňujú vynechanie problematického prstenca. Nôž získal čistejší a elegantnejší dizajn.
Zhrňme si ešte materiálové zloženie. Rezné jadro tvorí oceľ AUS8 s tvrdosťou 58 HRC. Po stranách je obložené 16+16 vrstvami, v ktorých alternuje mäkšia a tvrdšia antikorózna oceľ. Vrchná časť čepele nesie tepaný vzor. Ostrie je symetrické v tvare písmena „V“. Jednodielna osemhranná rúčka je vyrobená zo stabilizovaného dreva pakkawood a pokrytá epoxidovým nástrekom.
Ak hľadáte ľahký japonský nôž s výraznou vizuálnou stránkou za lukratívnu cenu, už nemusíte hľadať.
©2024 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené.
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.
O výrobcovi
Značka KASUMI patrí firme Sumikama Cutlery Mfg. Pvt.Ltd. Jej súčasný majiteľ predstavuje tretiu generáciu tohto nožiarskeho rodu. Pán Katsumi Sumikava našiel pre svoje nože veľmi priliehavé meno – KASUMI. Nielen preto, že sa podobá na jeho meno, ale hlavne preto, že ich damascénske čepele pripomínajú obrysy hôr pod hmlistou oblohou. V japonskej kultúre sa často stretávate s názvami, ktoré sú priamym odkazom na konkrétne predmety alebo javy. A toto je jeden z príkladov.
Firma Sumikama Cutlery sídli v provincii Gifu v meste Seki. Je to významné stredisko japonského nožiarstva, akási obdoba nemeckého Solingenu alebo anglického Sheffeldu. Pravdaže s bohatšou históriou. Prvý kováči sa tu začali usadzovať už koncom 13. storočia. Lákadlom boli zásoby rašeliny, bohatý železorudný piesok, čerstvá voda a blízkosť dôležitých riek. Tieto ideálne podmienky spôsobili, že medzi rokmi 1300 až 1500 pracovalo v Seki viac ako 300 kováčskych dielní. Kvalita mečov zo Seki si čoskoro získala neotrasiteľnú pozíciu a tie najlepšie katany samurajských bojovníkov pochádzali spravidla z tejto oblasti.
Dnes na produkciu kuchynských nožov značky KASUMI dozerá sám majster Kanefusa Fujiwara, člen 25.generácie klanu, presláveného výrobou mečov katana. Hrdý názov oblasti nájdete na každej čepeli značky KASUMI.
©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.