Kategórie
Doska Sakon HCB 1
Doska Sakon HCB 1 Doska Sakon HCB 1 Doska Sakon HCB 1 Doska Sakon HCB 1 Doska Sakon HCB 1 Doska Sakon HCB 1 Doska Sakon HCB 1 Doska Sakon HCB 1 Doska Sakon HCB 1

Doska Sakon HCB 1

Dostupnosť: na sklade
Doprava zadarmo: Viac informácií
Zľava: 2 % zľava pri nákupe nad 200 €
Viac informácií o našom systéme bonusov
Použitie: Krájanie
Hmotnosť: 380,00 g
Výrobca: Hokiyama

Antibakteriálna doska na krájanie z dreviny Hinoki. Šetrná k čepeliam nožov. Praktický otočný stojan. Rozmer 280x180x15 mm.

Vyberte si variantu!
55,00 €s DPH
+ -

Detail produktu

Dosky na krájanie si zaslúžia podstatne väčšiu pozornosť, než sa im všeobecne venuje. Týka sa to hlavne domácností, do ktorých si našli cestu kvalitné japonské nože. Konštrukčná charakteristika ich predurčuje na skutočne delikátne rezy a preto si vyžadujú i adekvátny podklad. Vedeli ste, že s nožmi s tvrdosťou 60 a viac HRC by ste nemali krájať na plastových krájacích doskách, alebo tých vyrobených z tvrdého dreva? Ideálnym riešením sú preto špeciálne japonské dosky zo syntetického kaučuku, alebo unikátnych drevín.

Pre priaznivcoch prírodných materiálov sme pripravili priam ideálne riešenie. Doska na krájanie, ktorá je šetrná k čepeliam vašich nožov, je antibakteriálna a jej použitie je príkladne jednoduché. Ako je to možne?

V juhozápadnej časti ostrova Shikoku sa kľukatí rieka Shimanto. Tu rastú preslávené cyprusy Hinoki. Rieka im dodáva všetky potrebné elementy, aby sa stali jedným z najúžasnejším konštrukčným materiálom. Pred vyše 1300 rokmi z neho postavili Horyuji Temple, najstaršiu stavbu zhotovenú z dreva. 

Hinoki je charakteristické vysokým obsahom oleja. A práve jemu vďačí za odolnosť voči hmyzu, plesniam, stafylokokom a nežiaducim črevným baktériám. Zároveň mu dodáva pružnosť. Na výrobu dosiek sa používajú 90 ročné stromy, ktoré vynikajú výraznou kresbou dreva a ružovkastým odtieňom. 

Neboli by to Japonci, keby nedotiahli tento produkt do stavu blízkeho dokonalosti. Aby stabilizovali dosku voči prípadnému krúteniu alebo ohýbaniu, použili Kiomote/Kiura metódu. Ide o starostlivý výber jednotlivých častí dreva a ich pospájanie tak, aby negovali prípadné pnutie. Na záver výrobca použil orechové drevo, ktoré spevňuje okraje dosky. Nenápadný no o to užitočnejší otočný stojan slúži na fixovanie dosky vo vertikálnej polohe. Voda z nej po umytí rýchlejšie stečie a neblokuje miesto na odkvapkávači.

O výrobcovi

Hokiyama

Tosa je starobylý názov dnešnej prefektúry Koči, ktorá sa rozprestiera v južnej časti ostrova Šikoku. Sever prefektúry tvoria nehostinné hory, ktoré smerom na juh prechádzajú do úrodnej nížiny zaplnenej nespočetným množstvom ryžových polí. Tie sú chránené pred možnými vlnami tsunami zátarasami, vybudovanými na plážach Tichého oceánu. Znalci japonského kováčstva nenazvú túto oblasť inak ako Tosa.

Viac ako 800 rokov sa v Tose kuje prekladaná oceľ preslávená samurajskými mečmi. Dá sa povedať, že táto oblasť sa stala akýmsi "skanzenom" tradičnej kováčskej výroby. Nájdete tu roztrúsené malé dielničky, v ktorých jednotlivé rodinné generácie vytvárajú pre nás nepochopiteľné skvosty. Je skoro pravidlom, že v dielni pracuje otec so synom, aby bola zabezpečená kontinuita tradície. Vyrábajú sa tu všetky druhy čepelí od poľnohospodárskeho náradia po vzácne nože, no diametrálne odlišným spôsobom ako v oblastiach Seki, Sakai, alebo Tsubame/Sanjo. Tu sa nikdy nevyrábali nože určené na dekoráciu, ale odolné pracovné náradie. Preto sú nože z Tosy vyhľadávané znalcami po celom svete.

Od roku 1919 patrí firma Hokiyama Cutlery medzi priekopníkov zdokonaľovania tradičnej výroby kuchynských nožov. V zmysle hesla "dobré treba zachovať a pokiaľ sa dá, tak aj zdokonaliť" Shinsuke Hokiyama vytvoril v svojej firme 3 línie: tradičnú, praktickú a inovatívnu.

Tradičnú líniu /Tosa-Ichi/ tvoria ručne kované čepele od takých majstrov akým je Takeo Murata. Ide o vrstvenú oceľ, pričom jadro tvorí špičková vysokouhlíková oceľ typu shirogami alebo aogami. Na tie najlepšie kúsky je použitá Hitachi Blue Super. Najčastejšie sú čepele v neleštenej forme kurouchi. Nože si vyžadujú starostlivosť, keďže tento materiál nie je antikorózny. Praktická línia /Sakon/ je symbiózou tradičných výrobných postupov s modernými materiálmi a dizajnom. Okrem vysokouhlíkovej ocele je použitá i veľmi tvrdá prášková nástrojová oceľ a tiež damascénska oceľ. Dôraz je kladený na precízne spracované a ergonomicky vyladené rúčky. Inovatívna línia /Mugen/ je pýchou firmy Hokiyama Cuttlery. Adoptuje pokrok z iných oblastí do výroby svojich nožov. Ide hlavne o samoostriace sa nože SAKON+ s patentovou Vee-Tech technológiou prevzatou z leteckého a kozmického priemyslu.

Priateľské vzťahy s majiteľom firmy Hokiyama Cuttlery pánom Shinsuke Hokiyamom nám umožnili postupne Vám prinášať tie najzaujímavejšie nože z legendárnej oblasti Tosa.

©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

K tomuto produktu vám odporúčame

Podobné produkty

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk