Kategórie

Dvojičky? Nie tak úplne.

Japonsko je krajinou plnou tradícií. Svedčí o tom i fakt, že jednotlivé časti územia ich obyvatelia volajú pôvodnými historickými názvami. Dnešnú prefektúru Kochi preto s obľubou nazývajú Tosa. Pre nás to platí dvojnásobne, nakoľko Tosa bola vždy spájaná so skvelými kováčmi. A je tomu tak dodnes.

V týchto dňoch dorazili do Nippon Knives dva veľmi zaujímavé nože. Samozrejme „Tosa made“. Firma Hokiyama Cutlery ich uvádza na trh pri príležitosti osláv 100. výročia založenia firmy. Na prvý pohľad vyzerajú ako z jednej série, no ich názvy hovoria o opaku. Keď sme už pri tých názvoch, tie budia dojem komplikovanosti. Shinsuke Hokiyama však nimi potvrdzuje svoj zmysel pre precíznosť. A dostávame sa tak k ďalšej tradícii Japoncov. Pomenovávať veci podľa ich výzoru. Poďme sa teda presvedčiť či to platí aj v tomto prípade. 

Tosa-Ichi Shadow-Tsuchime Santoku 


Nože zaradené do skupiny Tosaichi sú vyrobené z tradičných materiálov. Sú to ocele s vysokým obsahom uhlíka vyrábane oceliarňou Hitachi Metals v jej závode Yasugi Specialty Steels. Odtiaľ pochádza aj ich skrátený názov Yasuki. Ide predovšetkým o Shirogami a Aogami teda o tkz. bielu a modrú oceľ. Farebné pomenovanie pramení z farby papiera, do ktorého je oceľ balená. Yasuki s minimálnym obsahom nežiaducich prímesí pripomína priam mýtickú tamahagane, z ktorej sa kuli tie najlepšie meče. Vďačí za to kvalitnému železorudnému piesku z okolia mesta Yasugi. V našom prípade jadro čepele je ukuté z tej najvyššej rady Yasuki Blue – Aogami Super. Tá v sebe spája tvrdosť Aogami 1 /63 HRC/ a pevnosť Aogami 2. Vďaka legátom vanádu a molybdénu vytvára jemné karbidy, čo sa odzrkadľuje na výbornej oteruvzdornosti. Čepeľ si drží svoje ostrie veľmi dlho a pritom sa dobre brúsi na kvalitných vodných kameňoch

Anglickým názvom Shadow si výrobca pomohol pri pomenovaní neleštenej čepele. Tá ma tmavý odtieň, ktorý je výsledkom kalenia ocele.Japonci takéto čepele zvyknú volať Kurouchi, čiže čierna. Spodná časť čepele je pieskovaná a podobá sa na hamon japonských mečov. 

Textúra na čepeli pripomína údery kováčovho kladiva. Tentokrát výrobca nepoužil anglický výraz Hammered, no japonský originál Tsuchime. Priehlbiny dodávajú čepeli dynamiku. 

Posledným slovom v dlhom názve je Santoku. Hovorí o univerzálnosti noža, keďže výraz santoku sa používa na označenie 3 výhod. Tie spočívajú v možnosti krájať jedným nožom ryby, mäso i zeleninu. 

Už keď sme pri tých názvoch, treba rozkľúčovať i nápis v kanji znakoch na čepeli. Text v znakovom písme je Tosa-Ichi Kage. Tosu už poznáme, Ichi znamená prvý alebo najlepší a Kage je tieň. 

Čepeľ je narazená do osemhrannej rúčky z orechového dreva. Absencia záštity v podobe prstenca prispieva k elegantnej jednoduchosti. 


Sakon Ginga-Nashiji Bright Santoku


Druhý nôž napriek zdanlivej podobnosti patrí do inej kategórie. V skupine Sakon nájdete nože vyrábané z moderných nehrdzavejúcich materiálov. V našom prípade je to „strieborná“ Gingami 3. Ide o oceľ, ktorá sa vari najviac podobá na tradičné Yasuki. No na rozdiel od nich obsahuje 13 – 14,5% voľného chrómu, čo jej zabezpečuje antikorózne vlastnosti. Tak ako Yasuki i Gingami 3 sa dobre cíti na brúsnych kameňoch. Jej tvrdosť dosahuje 61-62 HRC. Ginga je teda oznečenie materiálu, ktoré pozostáva z Gin – strieborný /podľa farby obalového papiera/ a Ga – elegantný. 

Podobne ako tomu bolo v prípade predošlého noža i čepeľ tohto nesie zaujímavú textúru. Pripomína dužinu hrušky, ktorá sa v japončine volá Nashiji. Na rozdiel od dynamického Tsuchime vyžaruje Nashiji stoický kľud. 

Odlišná je i farba čepele. Čiernu vystriedala strieborná, čo výrobca označil anglickým výrazom Bright. Spodná opieskovaná časť opäť pripomína hamono. Pojem Santoku sme si už vysvetlili a kanji znaky vyrazené na čepeli predstavujú názov Sakon Ginga


Osemhranná rúčka je zhotovená z dreviny zelkova. Ide o japonský hrab, ktorý bol v minulosti vďaka svojej odolnosti obľúbeným stavebným materiálom svätýň a chrámov. Dnes z dôvodu jeho ceny sa skôr využíva na bytové doplnky. Verzia bez záštity pôsobí zdravo minimalisticky.

©2010-2019 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk