Kategórie
Sujihiki 10623 - filetovací nôž
Sujihiki 10623 - filetovací nôž Sujihiki 10623 - filetovací nôž Sujihiki 10623 - filetovací nôž Sujihiki 10623 - filetovací nôž

Sujihiki 10623 - filetovací nôž

Dostupnosť: na sklade
Doprava zadarmo: Viac informácií
Zľava: 2 % zľava pri nákupe nad 200 €
Viac informácií o našom systéme bonusov
Rúčka: drevene
Dĺžka čepele: 24cm
Typ čepele: Oceľová
Použitie: Porcovanie, plátkovanie
Výrobca: Sakai Takayuki

24cm monolitná čepeľ zo švédskej antikoróznej ocele Bohler-Uddeholm. Prstenec z byvolieho rohu. Šesťhranná rúčka z japonskej magnólie.

Vyberte si variantu!
320,00 €s DPH
+ -

Detail produktu

Sakai Takayuki patrí medzi najrešpektovanejšie značky v celom Japonsku. Je to predovšetkým vďaka ich ľudskému potenciálu. Získať majstrov s dlhoročnými skúsenosťami a zabezpečiť nové generácie, ktoré ich plynulo nahradia, nie je v súčasnosti vôbec jednoduché. No v Aoki Hamono sa túto neľahkú úlohu darí plniť o čom svedčí silný dopyt po ich výrobkoch.

Firma tohto ranku prirodzene rada prijíma nové výzvy. Dokazovať, že patrí medzi top výrobcov ručne kovaných tradičných nožov už samozrejme nemusí, jej logo je dostatočnou garanciou. No ukázať rovnaké kvality s modernými materiálmi, to je hodená rukavica. Preto firma zamestnáva remeselníkov, ktorí sa špecializujú na túto oblasť. Vyrábajú čepele z moderných antikoróznych ocelí, ktoré často zjednodušene nazývajú INOX. Obľúbená je najmä japonská „strieborná“ Gingami 3.

Ambície firmy však idú ešte ďalej. Čo takto vyrobiť japonský nôž z najkvalitnejšej zahraničnej ocele? Kde ju vziať? No predsa vo Švédsku, to jasné. História tamojšej oceliarne Uddeholm za začala písať v roku 1668. Dostatočný čas naučiť sa vyrábať tú najfajnovejšiu. Dnes je súčasťou koncernu Bohler-Uddeholm.

Voľba padla na super jemnú AEB-L. Tá sa vyznačuje mizivým obsahom síry a fosforu a je preto považovaná za extrémne čistú. Má jemné karbidy, čo prispieva k homogénnosti štruktúry. Brúsi sa preto veľmi dobre. V porovnaní s japonskými konkurentmi má nižší obsah uhlíka a tak je menej krehká. Zvýšený obsah mangánu a kremíka jej prepožičiava veľmi dobrú odolnosť voči oteru. To spolu s tvrdosťou 60 HRC vytvára ideálnu oceľ na výrobu čepelí.

Vlastnosti tejto ocele umožňujú monolitnú konštrukciu. Čepeľ nie je teda vrstvená, ale je vyrazená z plátu AEB-L. Podobne ako to býva pri špeciálnych sériách značiek Kasumi alebo Mcusta-Zanmai /oceľ VG-10/. Miernou nevýhodou takéhoto riešenia je zvýšená cena, keďže drahá core steel netvorí len jadro, ale kompletnú čepeľ. No zákazník vie, za čo platí.

Všetko ostatné je prísne japonské. Konštrukcia half tang , prstenec z pravého byvolieho rohu a zaujímavá šesťhranná rúčka z japonskej magnólie. Jej spodná časť je oblá a tak grip je nielen pevný, ale na pocit i príjemne mäkký. Nemôže chýbať ani značka a názov série vyrazené v kanji znakoch na čepeli.

Nože sú určené hlavne profesionálnym kuchárom. Sú preto „japonsky“ ľahké, čo ocenia kuchári pri dlhých smenách. Ich názov GRAND CHEF je preto veľmi priliehavý.

©2019 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené.

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

O výrobcovi

Sakai Takayuki

Meč – symbol starovekého Japonska. Nie je náhoda, že tvorí jednu z cisárskych insígnií. Je to meč Kusanagi a aj jeho jadro bolo vytvorené násobným prekladaním a kutím tej najkvalitnejšej ocele. Tento osvedčený spôsob výroby tvrdého a húževnatého materiálu sa vďaka mnohým generáciám talentovaných remeselníkov uchoval dodnes. Vznikli tak nože, ktoré nemajú vo svete paralelu.

Sakai, alebo tiež mesto nožov, tvorí dnes západné predmestie Osaky. Mesto zaznamenalo najväčší rozvoj v 16. storočí, kedy patrilo medzi najrušnejšie obchodné centrá. Stretávali sa tu najnovšie technológie z celého sveta ako i rôzne kultúry. To napomáhalo rozvoju kováčskych techník, ktoré už vtedy dosahovalo vysokú úroveň vďaka výrobe tradičných mečov. Portugalci priviezli do oblasti prvé pušky a sakaiskí kováči zmenili výrobný program. No keďže bolo obdobie mieru, vyrábali predovšetkým dekoračné pušky. S rozmachom tabaku prešli plynulo na výrobu nožov na rezanie tabaku, ale mechanizácia jeho spracovania mala za dôsledok ďalšiu výrobnú zmenu. Kováči sa začali špecializovať na výrobu kuchynských nožov. Tú ovplyvnila i blízkosť iného významného mesta - Kjóta. To je charakteristické svojím kulinárskym umením a príprava jednotlivých pokrmov si vyžaduje špeciálne nože. Dnes prevažná časť japonských šéfkuchárov používa nože vyrobené v meste Sakai.

Sakai má v porovnaní so Seki o niečo kratšiu históriu, no v dnešnej dobe je ich význam zrovnateľný. Rozdiel je hlavne vo výrobnom programe. V Seki prevláda výroba japonských nožov západného typu so silným akcentom na vývoz. Výrobcovia v Sakai sa zase špecializujú hlavne na tradičné nože východného typu. Ich klientelu tvoria hlavne japonskí profesionálny kuchári.

Pán Takayuki sa preslávil tým, že v roku 1946 skonsolidoval sakaiských kováčov. Poskytol im výrobné priestory a nástroje a tak založil značku Sakai Takayuki. V súčasnosti sa o ňu stará 3. generácia tejto rodiny. Nositeľom značky je firma Aoki Hamono, ktorá v roku 2006 získala prestížne ocenenie Sakai Wazashu udeľovanú za zručnosť miestnych výrobcov.

Potenciál firmy Aoki Hamono spočíva v kľúčových personálnych pozíciách, ktorými sú kováč a brúsič. Pracujú tu majstri s vysokými oceneniami a s praxou presahujúcou v niektorých prípadoch 50 rokov.

Keijiro Doi - kováč

Vo veku 19 rokov nastúpil v dielni na miesto svojho otca, významného kováča. V roku 1987 bol certifikovaný Ministerstvom medzinárodného obchodu a priemyslu ako Blacksmith Master. V roku 1997 získal ocenenie Green Paulownia Leaves.

Yukinori Oda – brúsič

Je nositeľom rádu Sacred Treasure, Silver Rays. Už vo veku 20 rokov sa stal majstrom. Drží sa svojho hesla: „Ostrosť dobrého noža predstavuje 100%. Úlohou brúsiča je však zvýšiť ju na 120%.“

Suogo Yamatsuka – kováč

Neustále posúva hranice dokonalosti. Špecializuje sa na antikoróznu oceľ Gingami 3.

Hirotsugu Tosa – brúsič

Narodil sa v roku 1948 a ako 18 ročný sa vyučil za brúsiča. V roku 1991 dosiahol titul Sharpener Master. V práci nepozná kompromisy, pretože neustále myslí na používateľov jeho nožov.

Itso Doi – kováč

Syn majstra Keijira. Predstavuje tretiu generáciu klanu. Má najlepšie predpoklady zachovať toto majstrovstvo pre ďalšie generácie.

Mitsuo Yamatsuka – brúsič

V roku 1999 získal certifikát Japanese Traditional Craftmanship. Je zárukou, že tradične ukutý nôž získa „sakaiskú“ ostrosť.

Vzhľadom na ručnú výrobu a obrovský záujem zo strany profesionálov o nože z oblasti Sakai je pomerne ťažké získať aspoň niekoľko kúskov. Naše úsilie a trpezlivosť nám nakoniec priniesli tú česť, zoznámiť vás s výrobkami, v ktorých pobýva duša ich zhotoviteľov. Vitajte v Sakai!

Video z dielne

©2019 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené.

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

K tomuto produktu vám odporúčame

Podobné produkty

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2019, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info