Detail produktu
Náš priateľ Tomohiro Hasegawa nás milo prekvapil novou radou atraktívnych kuchynských nožov Mcusta Zanmai. Nazval ich veľmi príznačne BEYOND. Ako viete tento anglický výraz má niekoľko významov, no v tomto prípade je najvhodnejší na druhej strane. Hneď aj vysvetlíme prečo.
Marusho Industry je známe svojimi vyspelými technologickými procesmi, ktorých výsledkom sú priam dokonale prepracované nože. Materiálovo sa firma zameriava hlavne na prvotriedne antikorózne ocele ako VG2, VG10 a SPG2 dodávané z oceliarne Takefu Special Steel. No teraz sa rozhodla k počinu, ktorý môžeme smelo označiť ako krok na druhú stranu. Proste jednoducho BEYOND.
Ak odhliadneme od exkluzívnych limitovaných edícií Constallation je to po prvýkrát, kedy sa v takomto rozsahu použila tradičná vysokouhlíková oceľ pre nože Mcusta Zanmai. A keď Tomo niečo robí, robí to na 100%. Preto dlho neváhal a siahol po tej najušľachtilejšej „modrej“ v podobe Aogami Super. Tá sa dá bez väčších problémov zakaliť na tvrdosť cez 64HRC. Aby sa starostlivosť o čepele maximálne zredukovala, vonkajšie vrstvy konštrukcie San Mai sú z antikoróznej ocele. Znamená to, že olejom na čepele stačí pretrieť samotné ostrie podobne ako na nožoch Tosaichi Aogami Super. Textúra čepele je vo verzii hair line teda s jemnými zvislými linkami, ktoré od lešteného ostria oddeľuje zvýraznené hamono. Ostrie v zmysle filozofie výrobcu je konvexné, čiže Hamaguri.
O tom, že ide o luxusné nože, svedčí i pokračovanie za čepeľou. Záštita je zo zliatiny niklu a striebra. Jej matný saténový povrch jej veľmi pristane. Rozhranie medzi záštitou a rúčkou je decentne vymedzené tmavočerveným živicovým krúžkom. Rúčky sú vyrobené z dreva Hinoki, ktoré vďaka svojej trvácnosti sa používalo na stavbu chrámov a svätýň. Majú tvar osemhranu no nie klasického. Ide o tkz. twisted verziu, kedy je osemhran jemne vytočený do strany. Výsledkom je dokonalý úchop noža. Posledným prvkom, ktorý dotvára krásne vyvážený celok je ozdobná aplikácia na rúčke.
Takéto nože si pochopiteľne zaslúžia adekvátne balenie. To je vo forme drevených kaziet z dreviny paulownia tak, ako ostatné prémiové série nožov Mcusta Zanmai.
Nože BEYOND obsahujú všetko to dokonalé na čo sme pri značke Mcusta Zanmai zvyknutí, no zároveň ich posúvajú viac na stranu tradičných Wa Bocho, teda typických japonských nožov.
©2022 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.
O výrobcovi
Marusho Industry Inc. - firma produkujúca prepracované vreckové nože Mcusta, luxusné kuchynské nože Zanmai a ikonické nožnice Silky - sídli v centre japonského nožiarstva, v meste Seki. Mesto získalo toto postavenie už v polovici 13. storočia vďaka piesku s bohatým obsahom železnej rudy, kvalitnej rašeline a vodným zdrojom. To boli dôvody, prečo sa uznávaný výrobca mečov Motoshige premiestnil do tejto oblasti z ostrova Kjušú. V období Muromachi (1338-1573) pracovalo v Seki viac ako 300 kováčov. Medzi najznámejších patrili Kanemoto Magoroku a Saburo Shizu. Meče zo Seki si rýchlo získali povesť po celom Japonsku.
Firma Marusho bola založená už v roku 1964. Dnes ju vedie vnuk zakladateľa so svojou rodinou. Prevádzkuje jednu z najvyspelejších fabrík na výrobu nožov nielen v meste Seki, ale v celom Japonsku vôbec. Vďaka pokrokovým technológiam (laserové rezačky, CNC frézy, 3D CAD/CAM projekcia) firma produkuje výrobky prepracované do najmenších detailov. Najlepším príkladom sú práve kuchynské nože značky Zanmai. No bez ručnej finalizácie skúsenými remeselníkmi by boli výrobky ďaleko od dokonalosti.
Zanmai znamená v japončine Luxus. Toto slovo je však v skutočnosti odvodené zo sanskritského "Samadhi", čo je výraz pre proces meditácie vedúcej k vedomiu. Nevedno ako hlboko sa venuje klan Hasegawavcov meditáciám, no jedná vec je viac ako jasná. Ich nože sú vedomo dotiahnuté do najvyššieho luxusu.
©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.