Kategórie

Takefu Special Steel Co.Ltd.

Takefu Special Steel Co.Ltd. /TSS/

Ostatná cesta do Japonska bola ozaj výdatná. Nečudo, veď pandémia vírusu Covid-19 a následné uzatvorenie Japonska, spôsobili storno dvoch plánovaných ciest. Harmonogram preto obsahoval návštevu všetkých hlavných ostrovov okrem severného Hokkaido.

Tentokrát som sa obzvlášť tešil na jednu špeciálnu destináciu – Takefu. Toto menšie mestečko sa v súčasnosti volá Echizen a leží na ostrove Honšu v prefektúre Fukui. Môj dobrý priateľ Tomohiro Hasegawa, prezident firmy Marusho Industries /značky Mcusta a Zanmai/ sa ponúkol, že pôjde so mnou a vybaví návštevu oceliarne Takefu Special Steel /TSS/. Čo vám budem hovoriť, Vianoce v septembri. 

Vyrazili sme autom z Tomovho pôsobiska Seki. Cesta viedla cez 3 prefektúry Gifu, Shiga a Fukui. Po celú dobu nás sprevádzali pohoria a miestami som sa cítil ako niekde na strednom Slovensku. Míňali sme najväčšie japonské jazero Biwa a po 2 hodinách jazdy sme dorazili do Takefu. Na predmestí nás privítala stanica JR pre šinkanzeny. Samotné mesto pozostáva z nahusto postavených nižších budov pospájaných nespočetnými elektrickými káblami vedenými vzduchom. Novšie budovy sú postavené z dreva kvôli riziku častých zemetrasení. Pôvodne sme sa mali najprv ubytovať, no na Tomovej tvári som zazrel náznak napätia. „Pôjdeme hneď do oceliarne, nesmieme meškať.“ Nasledovné udalosti mi vysvetlili Tomovu nervozitu. 

S Tomom, obchodným riaditeľom a generálnym riaditeľom

Takefu Special Steel Co. Ltd. je rodinná firma so 70 ročnou históriou. Patrí medzi menšie oceliarne, veď má cca 50 zamestnancov. No veľkosť je jedna vec a význam druhá. Stačí sa pozrieť na výrobný program, ktorý sa špecializuje na vrstevné materiály. Nájdeme tu trojvrstvové, multi-vrstvové i bezjadrové kompozity s použitím nasledovných ocelí: 

Uhlíková oceľ: V1, V2, V2C, Shiro2 

Zliatinová oceľ: V-Toku1, V-Toku2 

Poloantikorózna oceľ: V-Gin1, Gin2, Gin3B 

Antikorózna oceľ: VG1, VG2, VG5, VG10, CoSP 

Prášková oceľ: SPG2 

Iné: Vinno1 

Ako určite správne tušíte, oceliareň nedokáže kapacitne pokryť dopyt po ich výrobkoch a preto si doslova vyberá svojich odberateľov. A keďže Marusho Industries patrí k tým prémiovým, mal so veľké šťastie. Pred budovou nás čakal obchodný riaditeľ, ktorý nás privítal s príslovečnou japonskou zdvorilosťou. Zaviedol nás do luxusne zariadenej rokovacej miestnosti, kde sme si pozreli demonštračné video dôkladne „očistené“ o firemné know-how. Po skončení videa vošiel do miestnosti generálny riaditeľ, aby nám skvelou angličtinou vyjadril vďaku za našu návštevu. 

Vyfasovali sme „bezpečnostné“ šiltovky a zamierili do výrobnej haly. Bolo jasné, že pýtať povolenie na fotenie by bolo úplne zbytočné. Aktivoval som preto vizuálnu pamäť, ktorú som následne v noci na hoteli prekonvertoval do poznámok. Sledovať pozvárané žeravé pakety prechádzať sem a tam cez valce až po dosiahnutie 16 násobku svojej pôvodnej dĺžky bolo dychberúce. Nasledovalo rezanie, rovnanie, valcovanie za studena, popúšťanie a ďalšie rovnanie. Vyšli sme z haly a inštinktívne som zamieril do druhej. So slušnosťou, ako to vie len Japonec, mi bolo naznačené, že prehliadka skončila. Nie však naša návšteva. Dostali sme 30 minút na ubytovanie, no auto TSS stálo pred hotelom už 10 minút pred dohodnutým časom. Presunuli sme sa do reštaurácie kde nás v súkromne prenajatej miestnosti očakával prezident TSS. 13 chodová večera sa niesla v príjemnej a uvoľnenej atmosfére. Na druhý deň sme navštívili miestnu predajnú a kontraktačnú výstavu, na ktorej malo svoje oficiálne zastúpenie i TSS. Výstava síce nestála za veľa, no návšteva stánku TSS to vykompenzovala. Prijal nás bielovlasý starší muž, pred ktorým Tomo vystrúhal minimálne 6 úklonov. Potom ma nesmelo povzbudil, aby som sa zoznámil s pánom Konom, predsedom predstavenstva a synom zakladateľa Takefu Special Steel. Pri odchode som sa zmohol na jediné: „Good job, Tomo!“

Vzorkovňa

Maketa valcovacej stanice

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk