Kategórie
Kaisaki SSH-120 univerzálny nôž
Kaisaki SSH-120 univerzálny nôž Kaisaki SSH-120 univerzálny nôž Kaisaki SSH-120 univerzálny nôž Kaisaki SSH-120 univerzálny nôž Kaisaki SSH-120 univerzálny nôž Kaisaki SSH-120 univerzálny nôž Kaisaki SSH-120 univerzálny nôž Kaisaki SSH-120 univerzálny nôž Kaisaki SSH-120 univerzálny nôž Kaisaki SSH-120 univerzálny nôž Kaisaki SSH-120 univerzálny nôž

Kaisaki SSH-120 univerzálny nôž

Dostupnosť: na sklade
Doprava zadarmo: Viac informácií
Zľava: 2 % zľava pri nákupe nad 200 €
Viac informácií o našom systéme bonusov
Rúčka: Drevená
Dĺžka čepele: 12cm
Typ čepele: Oceľová
Použitie: Univerzálne
Hmotnosť: 81,00 g
Výrobca: Hokiyama

Kompaktný univerzálny nôž vhodný na prípravné práce. Osvojte si jednostranný brus pri čistení zeleniny a ovocia, ich delikátnom krájaní a ďalších menších prácach. Dvojvrstvová antikorózna čepeľ s dĺžkou 12cm, oválna rúčka z dreviny wenge. Nôž je určený pre pravákov.

Vyberte si variantu!
99,00 €s DPH
+ -

Detail produktu

Firma Hokiyama Cutlery sídli na ostrove Shikoku v legendárnej oblasti Tosa /dnešná prefektúra Kochi/. Jej vplyv na výrobu nožov v tejto časti Japonska je markantný. Spolupracuje s miestnymi kováčmi, ktorým finalizuje ich výrobky a zároveň produkuje svoje nože, pri výrobe ktorých uplatňuje vlastné technologické postupy. Preto v širokej ponuke Hokiyama Cutlery nájdeme tradičné nože pod označením Tosaichi, nože pre bezstarostné praktické využitie Sakon a nože charakteristické najnovšími technológiami Mugen.

Na tomto mieste vám prinášame dva zaujímavé nože zo skupiny Sakon, teda praktické bezúdržbové nože. Čím sú zaujímavé? Typom, veľkosťou a zložením svojej čepele. Profesionáli v Japonsku používajú skoro výhradne čepele s jednostranným brusom. Dôvodov je hneď niekoľko. Sú ostrejšie, poskytujú väčšiu kontrolu nad rezom a jednoduchšie a rýchlejšie sa dajú naostriť. Je pravdou, že je potrebný určitý čas si na ne zvyknúť, no potom cestu k symetrickému ostriu už sotva budete hľadať.

Takéto nože východného typu majú konštrukciu Ni-Mai. Ide o dve vrstvy, pričom pracovná je extrémne tvrdá, v drvivej väčšine z Yasuki a podporná je naopak z mäkkého železa. Keďže sa používajú tradičné osvedčené materiály, čepele majú sklon k oxidácii a vyžadujú si určitý režim údržby. Shinsuke Hokiyama však myslí i na tých, ktorí túžia po jednostrannom bruse, no kaméliový olej im veľa nehovorí. Preto obe vrstvy zhotovil z antikoróznej ocele. Tá pracovná je dobre známa AUS-8 z oceliarne Aichi. Je to v nožiarstve často sa vyskytujúca oceľ, hlavne pri nožoch zo strednej cenovej kategórie. 0,75% obsah uhlíka jej poskytuje výbornú oteruodolnosť a 14% chrómu odolnosť voči korózii. Bežne je tvrdená na veľmi slušných 58 HRC. Podporná vrstva je ukutá z mäkkej SUS-405. Výsledkom tejto osvedčenej kombinácie je komplexná a pritom bezúdržbová čepeľ.

Očakávať v tejto triede prstenec z byvolieho rohu by bola akiste trúfalosť. Siahlo sa preto po tom dostupnejšom, vyrobenom zo živice. Ten oddeľuje čepeľ konštrukcie half tang od rúčky z dreva wenge. Jeho príjemná hnedá farba a zaujímavá textúra dokonale korešponduje s matnou čepeľou a vytára tak harmonizujúci celok. Pridajte decentnú shinogi line a ručne razené kanji znaky a predstava o japonskom noži je naplnená.

Dostávame sa k ďalšej zaujímavosti týchto nožov. Je ňou tvar a dĺžka čepele, ktorá má zásadný vplyv na ich použitie. Tradičné nože s jednostranným brusom sú buď široké (Usuba), hrubé (Deba), alebo dlhé (Yanagiba). Všetky patria do rúk skúseným odborníkom. No našinec pre vstup do tohto sveta hľadá nejaký kompromis v podobe univerzálnosti. A práve ho na tomto mieste našiel.

Vitajte vo vstupnej bráne do ríše jednostranných čepelí.

©2020 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk, všetky práva vyhradené.

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

O výrobcovi

Hokiyama

Tosa je starobylý názov dnešnej prefektúry Koči, ktorá sa rozprestiera v južnej časti ostrova Šikoku. Sever prefektúry tvoria nehostinné hory, ktoré smerom na juh prechádzajú do úrodnej nížiny zaplnenej nespočetným množstvom ryžových polí. Tie sú chránené pred možnými vlnami tsunami zátarasami, vybudovanými na plážach Tichého oceánu. Znalci japonského kováčstva nenazvú túto oblasť inak ako Tosa.

Viac ako 800 rokov sa v Tose kuje prekladaná oceľ preslávená samurajskými mečmi. Dá sa povedať, že táto oblasť sa stala akýmsi "skanzenom" tradičnej kováčskej výroby. Nájdete tu roztrúsené malé dielničky, v ktorých jednotlivé rodinné generácie vytvárajú pre nás nepochopiteľné skvosty. Je skoro pravidlom, že v dielni pracuje otec so synom, aby bola zabezpečená kontinuita tradície. Vyrábajú sa tu všetky druhy čepelí od poľnohospodárskeho náradia po vzácne nože, no diametrálne odlišným spôsobom ako v oblastiach Seki, Sakai, alebo Tsubame/Sanjo. Tu sa nikdy nevyrábali nože určené na dekoráciu, ale odolné pracovné náradie. Preto sú nože z Tosy vyhľadávané znalcami po celom svete.

Od roku 1919 patrí firma Hokiyama Cutlery medzi priekopníkov zdokonaľovania tradičnej výroby kuchynských nožov. V zmysle hesla "dobré treba zachovať a pokiaľ sa dá, tak aj zdokonaliť" Shinsuke Hokiyama vytvoril v svojej firme 3 línie: tradičnú, praktickú a inovatívnu.

Tradičnú líniu /Tosa-Ichi/ tvoria ručne kované čepele od takých majstrov akým je Takeo Murata. Ide o vrstvenú oceľ, pričom jadro tvorí špičková vysokouhlíková oceľ typu shirogami alebo aogami. Na tie najlepšie kúsky je použitá Hitachi Blue Super. Najčastejšie sú čepele v neleštenej forme kurouchi. Nože si vyžadujú starostlivosť, keďže tento materiál nie je antikorózny. Praktická línia /Sakon/ je symbiózou tradičných výrobných postupov s modernými materiálmi a dizajnom. Okrem vysokouhlíkovej ocele je použitá i veľmi tvrdá prášková nástrojová oceľ a tiež damascénska oceľ. Dôraz je kladený na precízne spracované a ergonomicky vyladené rúčky. Inovatívna línia /Mugen/ je pýchou firmy Hokiyama Cuttlery. Adoptuje pokrok z iných oblastí do výroby svojich nožov. Ide hlavne o samoostriace sa nože SAKON+ s patentovou Vee-Tech technológiou prevzatou z leteckého a kozmického priemyslu.

Priateľské vzťahy s majiteľom firmy Hokiyama Cuttlery pánom Shinsuke Hokiyamom nám umožnili postupne Vám prinášať tie najzaujímavejšie nože z legendárnej oblasti Tosa.

©2010-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené

Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.

K tomuto produktu vám odporúčame

Podobné produkty

oficiálny distribútor pre SR
oficiálny distribútor pre SR
osobný odber v Bratislave
osobný odber v Bratislave
zľavy pre verných zákazníkov
zľavy pre verných zákazníkov
doprava a platba
doprava a platba
viaceré možnosti platieb
viaceré možnosti platieb
Naši partneri

© Japonské nože 2024, eshop na mieru vytvorilo vibration.sk

Technopol International, a.s., Kutlíkova 17, Bratislava 852 50, 0903761001, japonskenoze@technopol.sk