Detail produktu
Firmy Hokiyama Cutlery a Sakai Takayuki majú až prekvapivo veľa spoločného. Hokiyama Cutlery je najvýznamnejším výrobcom nielen v prefektúre Kochi, ale i celkovo na ostrove Shikoku. Sakai Takayuki si zase podmanil prefektúry Osaka i Kyoto . Obe firmy disponujú silným výrobným potenciálom, no zároveň kooperujú s kováčmi v svojom okolí. Okrem toho Shinsuke Hokiyama dodáva niektoré nahrubo opracované čepele pre Sakai Takayuki.
Blue 2 Kurouchi sú ručne kované čepele od kováčov spolupracujúcich so Sakai Takayuki. Ako už názov napovedá jadro tvorí tradičný materiál Aogami 2, o čom svedčí i kanji znak vyrazený na ľavej strane čepele. Vonkajšie vrstvy sú ponechané v neleštenej forme Kurouchi. Ich čierna farba prechádza cez matne šedú až do lešteného hamona. Ostrie je symetrické a tak ako tradícia ručne kovaných japonských nožov káže, je samozrejme v tvare Hamaguri.
Half tang čepeľ je veľmi precízne vsadená cez prstenec zo stabilizovaného dreva pakka wood do osemhrannej rúčky. Tá je z elegantného orecha, ktorý vytvára žiaduci kontrast k čiernemu prstencu. Nôž nielenže pôsobí kvalitne, ale takým i skutočne je. Nakoniec nesie na pravej strane čepele certifikát akosti v podobe kanji znakov Sakai Takayuki.
Tieto nože sú po stránke výroby i materiálov kultúrnym dedičstvom japonského nožiarstva.
©2023 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené.
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.
O výrobcovi
Meč – symbol starovekého Japonska. Nie je náhoda, že tvorí jednu z cisárskych insígnií. Je to meč Kusanagi a aj jeho jadro bolo vytvorené násobným prekladaním a kutím tej najkvalitnejšej ocele. Tento osvedčený spôsob výroby tvrdého a húževnatého materiálu sa vďaka mnohým generáciám talentovaných remeselníkov uchoval dodnes. Vznikli tak nože, ktoré nemajú vo svete paralelu.
Sakai, alebo tiež mesto nožov, tvorí dnes západné predmestie Osaky. Mesto zaznamenalo najväčší rozvoj v 16. storočí, kedy patrilo medzi najrušnejšie obchodné centrá. Stretávali sa tu najnovšie technológie z celého sveta ako i rôzne kultúry. To napomáhalo rozvoju kováčskych techník, ktoré už vtedy dosahovalo vysokú úroveň vďaka výrobe tradičných mečov. Portugalci priviezli do oblasti prvé pušky a sakaiskí kováči zmenili výrobný program. No keďže bolo obdobie mieru, vyrábali predovšetkým dekoračné pušky. S rozmachom tabaku prešli plynulo na výrobu nožov na rezanie tabaku, ale mechanizácia jeho spracovania mala za dôsledok ďalšiu výrobnú zmenu. Kováči sa začali špecializovať na výrobu kuchynských nožov. Tú ovplyvnila i blízkosť iného významného mesta - Kjóta. To je charakteristické svojím kulinárskym umením a príprava jednotlivých pokrmov si vyžaduje špeciálne nože. Dnes prevažná časť japonských šéfkuchárov používa nože vyrobené v meste Sakai.
Sakai má v porovnaní so Seki o niečo kratšiu históriu, no v dnešnej dobe je ich význam zrovnateľný. Rozdiel je hlavne vo výrobnom programe. V Seki prevláda výroba japonských nožov západného typu so silným akcentom na vývoz. Výrobcovia v Sakai sa zase špecializujú hlavne na tradičné nože východného typu. Ich klientelu tvoria hlavne japonskí profesionálny kuchári.
Pán Takayuki sa preslávil tým, že v roku 1946 skonsolidoval sakaiských kováčov. Poskytol im výrobné priestory a nástroje a tak založil značku Sakai Takayuki. V súčasnosti sa o ňu stará 3. generácia tejto rodiny. Nositeľom značky je firma Aoki Hamono, ktorá v roku 2006 získala prestížne ocenenie Sakai Wazashu udeľovanú za zručnosť miestnych výrobcov.
Potenciál firmy Aoki Hamono spočíva v kľúčových personálnych pozíciách, ktorými sú kováč a brúsič. Pracujú tu majstri s vysokými oceneniami a s praxou presahujúcou v niektorých prípadoch 50 rokov.
Keijiro Doi - kováč
Vo veku 19 rokov nastúpil v dielni na miesto svojho otca, významného kováča. V roku 1987 bol certifikovaný Ministerstvom medzinárodného obchodu a priemyslu ako Blacksmith Master. V roku 1997 získal ocenenie Green Paulownia Leaves.
Yukinori Oda – brúsič
Je nositeľom rádu Sacred Treasure, Silver Rays. Už vo veku 20 rokov sa stal majstrom. Drží sa svojho hesla: „Ostrosť dobrého noža predstavuje 100%. Úlohou brúsiča je však zvýšiť ju na 120%.“
Suogo Yamatsuka – kováč
Neustále posúva hranice dokonalosti. Špecializuje sa na antikoróznu oceľ Gingami 3.
Hirotsugu Tosa – brúsič
Narodil sa v roku 1948 a ako 18 ročný sa vyučil za brúsiča. V roku 1991 dosiahol titul Sharpener Master. V práci nepozná kompromisy, pretože neustále myslí na používateľov jeho nožov.
Itso Doi – kováč
Syn majstra Keijira. Predstavuje tretiu generáciu klanu. Má najlepšie predpoklady zachovať toto majstrovstvo pre ďalšie generácie.
Mitsuo Yamatsuka – brúsič
V roku 1999 získal certifikát Japanese Traditional Craftmanship. Je zárukou, že tradične ukutý nôž získa „sakaiskú“ ostrosť.
Vzhľadom na ručnú výrobu a obrovský záujem zo strany profesionálov o nože z oblasti Sakai je pomerne ťažké získať aspoň niekoľko kúskov. Naše úsilie a trpezlivosť nám nakoniec priniesli tú česť, zoznámiť vás s výrobkami, v ktorých pobýva duša ich zhotoviteľov. Vitajte v Sakai!
Video z dielne
©2019 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené.
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.