Detail produktu
K starostlivosti o japonský nôž samozrejme patrí i jeho uskladnenie. Bolo by veľkou chybou odložiť ho do zásuvky medzi ostatné nože. Trpelo by jeho ostrie, ktoré oterom o iné čepele mierne degraduje, no hlavne bude trpieť Vaše estetické cítenie. Veď prečo by ste si mali odoprieť pohľad na prekrásny japonský nôž? Vyberte si zo značkových stojanov, ktoré dotvoria Váš kuchynský priestor.
O výrobcovi
Tamahagane je označenie prvotriednej ocele, ktorá bola prednostne určená na výrobu tých najkvalitnejších mečov japonských samurajov. Len tie najušľachtilejšie katany sa hrdili čepeľami z ocele tamahagane. Dôvodom bola vysoká cena, ktorá korešpondovala nielen s nekompromisnou kvalitou, ale aj náročným spôsobom výroby.
Tamahagane /tama = klenot, hagane = oceľ/ sa vyrába v hlinených „vaniach“ Tatara s rozmermi 1200x3700x1200mm. Tatara sa postupne vrství železorudným pieskom /10t/ a dreveným uhlím /12t/. Po 72 hodín horenia vzniká asi 2,3t vážiaci „oceľový kvet“ Kera. Ten obsahuje 3 produkty s rôznym podielom uhlíka. Hocho-tetsu je mäkšia oceľ s nižším obsahom uhlíka, zatiaľ čo Nabe-gane a Tamahagane obsahujú 1-1,5% uhlíka čo im zaručuje vysokú tvrdosť. Z celého cyklu výroby sa získa len asi 1t tamahagane. Dnes v Japonsku týmto tradičným spôsobom vyrábajú oceľ tamahagane iba dve oceliarne a to len dvakrát ročne.
Výrobca exkluzívnych kuchynských nožov z mesta Tsubame ležiaceho na severnom pobreží provincie Niigata si pre svoje výrobky prepožičal názov tamahagane. Japonci však prísne dbajú na tradície a morálne záväzky a tak Kataoka konštruuje svoje nože podľa osvedčených starých receptúr.
©2005-2018 Copyright Roman Ulík, Nippon Knives, www.japonskenoze.sk všetky práva vyhradené. Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie bez súhlasu autora nie je možné.